19 Апр. 2024

Вие сте тук

34-метров влак от шоколад приготви малтийски майстор

21.11.2012

Най-дългото шоколадово влакче в света е изработено специално за започналата в Брюксел седмица на шоколада, съобщиха белгийските медии. 34-метровото произведение на малтийския шоколатиер Андрю Фаруджиа бе внимателно огледано от експерти на Книгата на Гинес веднага след монтирането му на Южната гара на белгийската столица.

 

Характерна особеност на сладкия влак е, че всички вагони са в стил от различни епохи и нито един не се повтаря. Според организаторите, създаването на влакчето отнело на сладкаря 784 часа. Влакът тежи 1250 кг, дарени от компания Belcolade. Любителите се възхищават на композицията, а шоколатиерите, които знаят колко трудно се работи с шоколад, се изненадват на майсторството на Фаруджиа, който успял да запази и най-дребните детайли, без да се разтопят.

 

Освен влак майсторът е изработил и шоколадов роял в естествена големина, на който според автора музикантите могат да изпълняват най-различни произведения, от джаз до класическа музика. Изделието е изложено на Южната гара, където ще остане до 25 ноември, след което и двете творби ще бъдат преместени в брюкселския музей на какаото и шоколада.

 

Жителите и гостите на белгийската столица ще имат тази седмица възможност да посетят многобройни семинари, дегустации и екскурзии до най-интересните „шоколадови“ места на Брюксел. Всяка от забележителностите е отбелязана със специална лепенка, а туристическият център на Брюксел запознава туристите с маршрутите на шоколада. По шоколадовата пътека жителите и гостите на града ще намерят изключително вкусни открития, обещават организаторите.  

 

В седмицата на шоколада участват 20 ресторанта, 32 компании за производство на шоколад и шоколадови изделия и над 250 магазина в Брюксел.

Производството на прочутия белгийски шоколад е започнало, след като швейцареца  Жан Нойхаус изобретява прочутите бонбони-пралини с пържени бадеми и лешници. Компанията му е създадена още в средата на 19 век, когато започва да произвежда бонбони срещу кашлица. Към края на века се пренасочва към производството на шоколад.

 

Към днешна дата Белгия е един от най-големите производители  на шоколад. Тук се изготвят 48% от лакомството, което се консумира в Европа. Според организаторите всеки белгиец изяжда не по-малко от 9 кг шоколад годишно.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed