29 Март 2024

Вие сте тук

3000 заведения затворени в Белгия за последните две години

26.06.2013

Три години лишаване от свобода за собственик на заведение, който не спазвал забраната за тютюнопушене

 

Над 3000 заведения в Белгия са затворили окончателно врати през последните две години след въвеждането на пълната забрана за пушене на закрити обществени места, съобщиха местните медии.


За същия срок броят на новоразкритите заведения е намалял с 22%, а фалитите в сектора са се увеличили с 34%. Работещите в този бранш признават, че за това положение има и допълнителни причини, но основната е въведената забрана за пушачите.


По данни на здравното министерство една пета от заведенията не спазват забраната. За установените нарушения обичайно се налагат глоби, но при повторение на провинението случаят бива предаван на съд. Последната присъда срещу собственик на заведение е от тази седмица - три години лишаване от свобода условно и глоба от 750 евро. Еднакво засегнати са както бирариите и малките кафенета, така и ресторантите.


Установено е, че 80% от клиентите на заведенията са пушачи. От бранша настояват за намаляването на ДДС в тяхната дейност до 6% (Белгия използва плаваща ставка на данъка). Ресторантьори и съдържатели на питейни заведения коментират, че покрай предстоящото въвеждане на изцяло електронни каси за разплащане, които не приемат пари в брой, както и заради забраната за пушене те ще трябва да намалят заплатите на служителите си, ако искат да останат на пазара.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed