27 Апр. 2024

Вие сте тук

„Марка за италианско гостоприемство”

02.11.2012

Италианските ресторанти по света

 

Италианска търговска камара в България представя проекта „Марка за италианско гостоприемство-Италиански ресторанти по света”- инициатива за сертифициране качеството на италианските ресторанти по света, която има за цел да се съхрани и стимулира културата към добрата италианската кухня.

 

„Марка за италианско гостоприемство” съществува в Италия от 2005 г. и се предоставя, за да гарантира качеството на различни туристически структури и ресторанти. Идеята преминава  националните граници и за първи път през 2010 г. обхваща и италианските ресторанти по света. Това се реализира със съдействието на 65 италиански търговски камари в чужбина от 46 страни, които развиват проекта в съответната държава и подбират потенциалните кандидати на място, след което комисия от Италия оценява кандидатите по стриктно определени критерии. Днес вече, ресторантите сертифицирани в Италия наброяват 6 500, а по света са 1 070 в 44 държави, и като цяло те са истинските посланици на Италия и нейните вкусове в чужбина.

 

Инициативата има за цел да подпомогне развитието и популяризирането на  традиционната италианската кулинария, специалитети и характерната обстановка в италианските ресторантите. Сертификатът се предоставя от Комитет по Сертифициране, председателстван от Италианската федерация за обществени услуги (FIPE) на италианските ресторанти, които спазват определените стандартите за качество традиционни за италианското гостоприемство. През първата година на реализиране на проекта в България със сертификат са отличени 7 ресторанта в София от общо 671 в света, при представени 1130 кандидатури. През 2012 г., италианските ресторанти отличени с Марка за качество са общо 14, като освен в столицата, те се намират в Пловдив и Варна. Това е не само признание за съответните ресторанти, но и гаранция за качеството на обслужване и продукти предоставяно на клиентите.

 

Сертифицираните ресторанти се отличават с характеристики, които подчертават италианската кухня със съответните продукти, италианското обзавеждане, персонал говорещ италиански език, меню на италиански език, богат избор на италиански вина с контролиран и гарантиран произход, употреба на зехтин със защитен произход и гарантирано качество, и не на последно място разбира се, готвача с доказан професионален опит в италианската кухня.

 

Проектът е промотиран от Унионкамере (Съюз на италиански търговските камари на промишлеността, земеделието и занаятите) в сътрудничество с Италианската федерация за обществени услуги (FIPE) и оперативното съдействие на Националния институт за туристически проучвания (ISNART). Инициативата се подпомага от: Италианското министерство на икономиката, Италианското министерство на туризма, Италианското външно министерство, Министерството на околната среда и Италианското министерство на храните и земеделието.

 

За допълнителна информация :

Италианска Търговска Камара в България

ул.” Оборище” 1/В, ет.6 - София 1504

Teл. +359 2 8463280/1, +359 882 598 863

E-mail: pr@camcomit.bg

Web: www.camcomit.bg

 

           

Можете да получите допълнителна информация за проекта „Марка за италианско гостоприемство-Италиански ресторанти по света” на интернет порталите на отделните Италиански търговски камари в чужбина, на сайтовете www.isnart.it, www.10q.it , както и на специално създадения сайт за конкурса www.premiоspitalita.it. Възможно е да следите електронните информационни бюлетини и страница във фейсбук “Ospitalità Italiana”. На марката е посветена рубрика в списанието „èItalia” (200 000 тираж разпространяван в Италия и по света) и на www.ItalPlanet.it . На разположение е и софтуер за смартфони, с който лесно се намира местонахождението на италианските ресторанти със сертификат за качество.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed