Над 27 хиляди туристи от цял свят са класирали японската кулинария на трето място сред предпочитаните от тях световни кухни. Това я извежда сред най-популярните национални кухни в света, показва скорошно проучване на Hotels.com. Резултатите показват, че кухнята на Близкия Изток вече конкурира фаворитите, каквито са италианската и френската кулинария.
Макар че почти за една трета от туристите (32%) любима храна е италианската, а за близо една четвърт от тях (24%) - френската, ястията от Страната на изгряващото слънце набират все повече популярност. Осемнадесет процента от тях обявяват като любими ястия суши, темпура, рамен и японската соба, особено когато става въпрос за изискано хранене.
Японската кухня се възприема като комбинация от здравословно и вкусно хранене, освен това заведения с японска кулинария могат да се намерят във всяка столица, казва Алисън Купър от Hotels.com. Като голям почитател на японските ястия тя казва, че не е изненадана от резултатите от проучването и от нарастването на популярността им сред туристите. В същото време такива популярни ястия като тапас и буритос губят позиции, изместени от японската храна.
Още няколко азиатски кухни са включени в десятката на най-популярните кулинарии: китайската (13%), тайландката (8%), тайванската и индийската (5%). Заради популярността на паелята сред испаноезичния свят тя заема пето място (11%) в списъка, а бургерите и пържените картофки с помощта на американските туристи се класират на шесто място (10%) на масата.