Британската компания за производство на шоколадови изделия Cadbury създаде шоколадов десерт, който не се топи дори при температура 40 градуса, съобщиха британските медии. От компанията твърдят, че това е първата в света технология за нетопящ се шоколад.
Изследователи са разработили метод за раздробяване на захарните частици на по-дребни. Резултатът е нов продукт, който е по-устойчив на високи температури.
Новата рецепта е разработена от учени от Бирмингам и се пази в тайна. Компанията вече е патентовала технологията. Иновацията ще позволи шоколади от този тип да се продават в страни с горещ климат, където не винаги има условия за съхраняването на продукта и запазването на формата му, казват от Cadbury.
Професионалистите шоколатиери обаче се отнасят скептично към новото изобретение. Те прогнозират, че новият шоколад няма да е сред любимите десерти на потребителите.
"Няма никакво съмнение, че това ще повлияе върху вкуса. Защото топящият се в устата шоколад доставя огромно удоволствие. Колко бързо шоколадът ще се топивърху езика ви? Три часа? Това неизбежно ще е за сметка наудоволствието. При разтапянето на шоколада се появява характерен аромат, което го прави привлекателен и заради което го обожават както децата, така и родителите им“.
Преди малко повече от година друга британска фирма също патентова „нетопящ се“ шоколад, но произведен по друга технология. Хората и досега се чудят дали да се класифицира като храна или като играчка вкусотията, която придоби голяма популярност. Тя представлява дражета от бял, кафяв и черен шоколад , които могат да бъдат смачкани, след което от получената маса да бъдат създадени най-разнообразни фигурки, които накрая да бъдат изядени. При това без никаква заплаха за чистотата на ръцете и дрехите на децата.
Създадена във фабрика в Северна Ирландия, технологията е основана върху използването на 100% белгийски шоколад, който при загряване става пластичен, без да се топи. Създадените от него фигурки запазват формата си дори при температура 45 градуса.
Пакетчетата с шоколадови дражета са подходящи за деца над 4-годишна възраст. Те успешно се продават в Хародс, като единственият проблем за търговците е дали да го продават в отдела за детски играчки или за шоколадови изделия.
Според шефовете на компанията The In Thing, производител на шоколадовите дражета, търсенето им е голямо във Великобритания, Канада, САЩ и Русия.
Снимка: Cadbury