25 Апр. 2024

Вие сте тук

Шоколад, който не се топи, изобретиха във Великобритания

27.11.2012

Британската компания за производство на шоколадови изделия Cadbury създаде шоколадов десерт, който не се топи дори при температура 40 градуса, съобщиха британските медии. От компанията твърдят, че това е първата в света технология за нетопящ се шоколад.

 

Изследователи са разработили метод за раздробяване на захарните частици на по-дребни. Резултатът е нов продукт, който е по-устойчив на високи температури.

 

Новата рецепта е разработена от учени от Бирмингам и се пази в тайна. Компанията вече е патентовала технологията. Иновацията ще позволи шоколади от този тип да се продават в страни с горещ климат, където не винаги има условия за съхраняването на продукта и запазването на формата му, казват от Cadbury.

 

Професионалистите шоколатиери обаче се отнасят скептично към новото изобретение. Те прогнозират, че новият шоколад няма да е сред любимите десерти на потребителите.

 

"Няма никакво съмнение, че това ще повлияе върху вкуса. Защото топящият се в устата шоколад доставя огромно удоволствие. Колко бързо шоколадът ще се топивърху езика ви? Три часа? Това неизбежно ще е за сметка наудоволствието. При разтапянето на  шоколада се появява характерен аромат, което го прави привлекателен и заради което го обожават както децата, така и родителите им“.

 

Преди малко повече от година друга британска фирма също патентова  „нетопящ се“ шоколад, но произведен по друга технология. Хората и досега се чудят дали да се класифицира като храна или като играчка вкусотията, която придоби голяма популярност.  Тя представлява  дражета от бял, кафяв и черен шоколад , които могат да бъдат смачкани, след което от получената маса да бъдат създадени най-разнообразни фигурки, които накрая да бъдат изядени. При това без никаква заплаха за чистотата на ръцете и дрехите на децата. 

 

Създадена във фабрика в Северна Ирландия, технологията е основана върху използването на 100% белгийски шоколад, който при загряване става пластичен, без да се топи. Създадените от него фигурки запазват формата си дори при температура 45 градуса.

 

Пакетчетата с шоколадови дражета са подходящи за деца над 4-годишна възраст. Те успешно се продават в Хародс, като единственият проблем за търговците е дали да го продават в отдела за детски играчки или за шоколадови изделия.

 

Според шефовете на компанията The In Thing, производител на шоколадовите дражета, търсенето им е голямо във Великобритания, Канада, САЩ и Русия.

 

 

Снимка: Cadbury

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed