29 Март 2024

Вие сте тук

Швейцария въведе нови квоти за работа за гражданите на ЕС

01.06.2013

България е сред най-засегнатите

 

Квоти за броя на гражданите на ЕС, работещи в Швейцария, влязоха в сила за една година, съобщи Би Би Си нюз. Швейцария, която не е членка на ЕС, обяви, че имиграцията е достигнала неприемливи равнища - чужденците са една четвърт от населението.


Швейцарците сключиха редица споразумения с ЕС за свободно движение на хора в замяна на достъп до европейските пазари, припомня Би Би Си.


Европейската комисия предупреди в отговор, че квотите могат да изложат на опасност отношенията.


Огромното мнозинство от имигрантите в Швейцария идват традиционно от Германия, Испания, Португалия и Италия.
Твърди се, че португалците, търсещи работа, ще бъдат най-тежко засегнати от новата схема. В Швейцария има опасения за наплива на работници от по-бедните членки на ЕС, отбелязва кореспондентката на Би Би Си в Женева Имоджен Фоулкс.


Чужденците са близо 25% от всички жители на Швей;ария.  Много от тях са пристигнали неотдавна от страни от ЕС, където безработицата е рекордно висока, посочва Фоулкс. Швейцария е решена да не споделя икономическите несгоди на Европа, допълва тя.


Ограниченията за осемте по-нови страни членки на ЕС бяха въведени първоначално миналата година. От днес, 1 юни, броят на разрешителните за дългосрочно пребиваване за имигранти от Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Словакия, Словения и Чехия ще бъде ограничен до 2180. От същата дата тези разрешителни за 17-те по-стари членки ще бъдат максимум 53 700 за 12 месеца.


Имиграцията в Швейцария от България и Румъния - двете най-нови страни в ЕС - е силно ограничена, посочва Би Би Си. 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed