29 Март 2024

Вие сте тук

Христина - Плаващият палат на приемите

09.07.2014

Легендата за Аристотел Онасис продължава да очарова все още и днес не само гърците, но и германците, които признават, че той е бил техен голям благодетел в трудните години на германското следвоенно възстановяване, пише в своя статия германското сп. "Шпигел".


В публикацията, озаглавена "Плаващият палат на приемите", както "Шпигел" нарича яхтата на Онасис, кръстена "Христина" на името на неговата дъщеря, списанието помества снимки от архива на своя бивш редактор и сегашен шеф на морския музей в Хамбург Петер Там, който разказва свои спомени от "златните" години на гръцкия магнат.


Онасис бе "дар от небето" за Германия, създал работни места, ние го обожаваме, спомня си Там, визирайки големите сделки, сключени от Онасис с германските корабостроителници. Когато през 1953 г. той поръча танкера "Тина Онасис", в корабостроителницата бе устроен истински празник, а хората говореха за "обожавания митичен герой" и "изключителен благодетел". Година след това Онасис се сдобива с "бисера" на своя флот, частната яхта "Христина".


Петер Там твърди, че това, което е накарало Онасис да закупи тази луксозна яхта, каквато дотогава никой не е притежавал, е бил негов спор със Ставрос Ниархос, друг гръцки корабособственик, и намерението му да демонстрира богатството си.


Сред гостите на яхтата е бил Уинстън Чърчил, който осем пъти е гостувал на Онасис, посещавали са я също Елизабет Тейлър, Грейс Кели, Грета Гарбо, Франк Синатра, Мерилин Монро и Ричард Бъртън. Това са само някои от звездите, гостували на прочутата яхта. Освен тях, на луди партита там са присъствали още Тито, кралят на Египет Фарук и Джон Кенеди.


Любимо място на гостите е бил басейнът на яхтата с мозайка от минойската цивилизация, който е можел да се превръща и в дансинг, а също и барът, направен от остатъци от стар испански кораб. Неговите столове са били облечени с кожа от пениса на кит.


Яхтата "Христина" е изиграла роля и в любовния живот на Онасис. Той е съжителствал там с Мария Калас и дори се говори, че през август 1959 г. тогавашната му съпруга Тина Ливану го хванала на яхтата с оперната дива.


"Христина" бе наистина невероятно красива яхта, казва още шефът на морския музей в Хамбург Петер Там, който е бил на плавателния съд, преди да бъде окончателно спрян от движение.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed