19 Апр. 2024

Вие сте тук

Храната на открито – персона нон грата в центъра на Рим

03.10.2012

Глоби до 500 евро грозят нарушителите

 

От днес в центъра на Рим няма да видите туристи, похапващи си пица, хамбургер или нещо друго между посещения на две забележителности. Градът обяви война на храненето на открито, като нарушителите се наказват с глобе между 50 и 500 евро.

 

Площад „Испания“, фонтанът „Треви“ и Колизеумът стават зона, свободна от храни и напитки със заповед на градоначалника Джани Алемано. Той е инициатор на разпоредбата, наречена от него „антибивак“, пише днес вестник „Монитор“ в кореспонденция от Италия

 

 

В текста на заповедта  се посочва, че занапред е абсолютно забранено да се правят биваци, да се заформят трапези и въобще да се спира за консумация на храни и напитки в зоните с исторически и културни паметници, пише вестникът.

 

Мотивът е, че импровизираните закусвални на открито опорочавали техните „монументални перспективи и внушения”, принизявайки ценността им.

 

Според жлъчни коментари мярката ще удари предимно направените собственоръчно от туристите сандвичи. Тя ще доведе до ръст на оборота на многобройните кафенета и гостилници в историческия център на Вечния град, карайки изгладнелите туристи, щат не щат, да хапват в тях.

 

Рим обаче не е първият град, въвел подобна мярка. От миналата година е забранено да се консумират напитки и храни на централния площад на Венеция „Сан Марко” и намиращите се край него църкви и дворци. Нещо повече,  стюарди и стюардеси в елегантни униформи гонят надалеч дръзналите да захапят там сандвич или да отворят бира. В Болоня пък корпус за бързо реагиране на „зелените” прави същото с решилите да похапнат на площад „Верди” и из цялото университетско градче. Във Флоренция от юли полицайки дежурят край градската катедрала и приканват седналите да закусят на стълбищата пред тях туристи да се изнесат другаде, припомня вестникът.  

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed