Прочутият британски шеф-готвач Хестън Блументал създаде ново ястие - ядлив сняг, което включил в коледното и новогодишното менюта на популярния ресторант „Дебелата патица“ /The Fat Duck/. Това съобщи вестник The Telegraph, цитирайки собственика на заведението.
Цената на новогодишното меню е 300 британски лири на човек, като в цената не са включени напитките. Блументал е подготвил за клиентите си нови ястия, сред които ядлив сняг, дрънкулки, пълнени с коктейл от скариди, бонбони от вино и др. Съставът им засега се пази в тайна, но са известни от имената на ястията, сред които „Коледно дърво“ и „Злато, тамян и миро“. Коледното дърво ще заема централно място на масата и ще е украсено с ядливи "играчки", а ястието със златно име ще съдържа кубчета желе от лангустини, обвити в ядливо злато.
Заведението The Fat Duck се намира в селцето Брей в графство Бъркшир, на 40 минути път от Лондон. Хестън Блументал е един от класиците на модерната молекулярна кухня, чиято популярност започна да спада през последните години.