29 Март 2024

Вие сте тук

Франция вдига ДДС за хотели и ресторанти

14.11.2012

Финансовият комитет на френския парламент наскоро утвърди доклад, в който се потвърждава идеята за увеличаване на размера на ДДС, който в момента е редуциран за хотелиерството и ресторантьорството във Франция.

 

Според управляващите държавата губи 2,6 млрд евро от намаления данък и ръстът му е неизбежен. Като мотив се посочва и фактът, че ресторантьорите не са изпълнили ангажимента да намалят цените след редуцирането на данъка. Засега не е ясно какъв ще е размерът на данъка. Единият вариант е за бранша да се приложи стандартният размер от 19,6%, но има и предложения за междинен размер на данъка в размер на 10%.

 

Заедно с това се предвижда подкрепа за малките заведения, в които работят под 20 души, съдействие за обучението и повишаването на професионалната квалификация на персонала, както и за увеличаване на стандартите по отношение на санитарните структури, достъпа на инвалиди и прозрачност на продукцията.

 

Намаленият ДДС в размер на 5,5% бе въведен във Франция през 2009 г. от предишния президент Никола Саркози с условието да бъдат създадени нови работни места и намалени цените в заведенията. Според условията на споразумението  (le contrat d’avenir), сключено между правителството и браншовите организации, собствениците на заведения се задължаваха да намалят цените поне на 7 ястия в менюто, да създадат 40 хил. нови работни места в сектора в срок от две години, да инвестират в производството и да преговарят със служителите за повишаване на заплащането им.

 

В началото на 2012 г. данъкът бе увеличен до 7%. Профсъюзите веднага предупредиха, че каквито и да било планове за увеличаване на ДДС ще доведат до драматични последици както в заетостта, така и в икономиката на Франция.

 

След обявяването на плановете за нов ръст на данъка Френският съюз на хотелиерите UMIH заяви, че увеличаването на ДДС ще постави под въпрос съществуването на близо 100 хил. работни места във Франция. Това е антисоциална мярка в сектор, който е ключов генератор на работни места, особено за младежи, подчертават от съюза.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed