23 Апр. 2024

Вие сте тук

Фестивал събра в Добрич производители на мед

12.11.2012

Мед от магарешки бодил,  восъчно-прополисови пластири за рани и бонбони, приготвени от мед, тахан и сусам, могат да се намерят на Третия фестивал на меда, който събра в Добрич производители на пчелни продукти. Форумът, който се провежда от 12 до 18 ноември, се организира от националното сдружение "Съюз на българските пчелари".


Изкупните цени на меда на едро продължават да са обидно ниски - по 4-4.20 лева за килограм, каза Недялка Михова, носител на приза "Пчелар на 2012 година" в област Добрич. Жената, която дари по бурканче мед на близо 190 деца от целодневна детска градина, смята, че най-малките трябва да познават вкуса на полезното лакомство, а не само на близалките.


Няма ръст в продажната цена на меда, килограмът върви по 8-9 лева, колкото и през миналата година, въпреки сушата през лятото, казаха производители от Русе, Ямбол, Разград, Пловдив, Габрово. Най-скъпо на фестивала се продава мановият мед - по 10 лева килограмът. Пчеларите предлагат и пчелен клей, който е полезен при гастрит, натурален меден сапун за хубава кожа и прополисов крем за масаж при шипове и разширени вени.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed