20 Апр. 2024

Вие сте тук

Фантазии на австрийски шоколатиер провокират вкусовете на любителите

27.02.2017

Със сигурност знаете, що е торта „Захер“, а може би дори е сред любимите ви. Но знаете ли какво е Цотер? Също е свързано с Австрия, също е вкусно и сладко, и също съвсем не е евтино! Но също си заслужава.

 

Гриляж от тиквено семе, марципан, орехи, грозде, канела, твърдо сирене, червено цвекло… Дори да ви се струва, че тези продукти не се съчетават, в Австрия ще намерите невероятни комбинации от тях. Може би точно сега не ви се експериментира, но продължете да четете и не е изключено да се изкушите да ги опитате.

 

Но нека да започнем отначало.

 

В началото на 90-те на Йозеф Цотер, шеф-готвач и майстор-сладкар искрено се отегчава, когато му се налага да работи с обикновените видове шоколад. Затова след като затвори магазина си в Грац, се връща в задната стаичка и започва да прави истински магии. В резултат на експериментите уникалният му шоколад, ръчно производство, покорява австрийския пазар, а след това и много други. Не след дълго Цотер отваря собствена шоколадова фабрика – Schokolade Werk, която и до ден днешен се смята за олицетворение на насладата от австрийците.

 

Всяка година около 250 тона био какаови зърна, съчетани с много други съставки, се превръщат в 150 вида шоколад, чиято обща бройка надхвърля 15 млн. Освен тях във фабриката се произвеждат шоколад на прах и други шоколадови подукти.

Освен експериментаторски плам и неизчерпаемо въображение ще откриете в изделията на Цотер и много строги изисквания за качество. Летвата е вдигната високо – целият шоколад, без каквито и да било компромиси, се произвежда от биологично чиста суровина, при това само на ръка. Приятел на шоколадовия творец, художникът и негов  съмишленик Андреас Гратце, се е нагърбил с графичното оформление на продуктите, спечелили многобройни награди.

 

Въображението на Цотер със сигурност изпреварва това на средния потребител, защото го провокира с ръчно направен шоколад  с фъстъци и кетчуп, например. И с  други комбинации, които изглеждат на пръв път подозрителни, но ако веднъж ги опитате, наистина ще ви покорят.

 

За неизкушените любители на сладките изделия се предлага специална обиколка на шоколадовата империя, по време на която на посетителите се предлага дегустация на различни видове шоколад, както и възможност да създадат собствена версия.

В биоресторант, разположен на обща площ 27 хектра, шоколадовите ентусиасти могат да се насладят на всичко, което се отглежда там.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed