Кой ще представи България на най- престижния кулинарен конкурс Bocuse d’Or Европа? Отговор на загадката ще получим утре, а днес три кулинарни отбора започнаха оспорвано състезание за престижната титла.
Националните квалификации се провеждат в рамките 13-ото издание на СИХРЕ в Интер Експо Център – София и се организират от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) в партньорство с Агенция Булгарреклама.
В продължение на два дни отборите ще се надпреварват в майсторството си, приготвяйки в първия ден от състезанието сьомга, а във втория – говеждо бонфиле.
Веселин Колев, неговият помощник Антонио Иванов и капитан Станислав Котев са в първия отбор, който влезе в бокса точно в 11,30 ч. дне. Петнадесет минути по-късно го последва вторият отбор в състав Мартин Колев, помощник Валентин Коев и капитан шеф Борис Петров. Още петнадесет минути остават до влизането на третия – Петър Петров, помощник Никол Цветкова и капитан Димо Димов.
Всеки отбор има четири часа, за да приготви менюто си от сьомга. В рецептата трябва задължително да фигурира и един типично български продукт.
Десетчленно жури ще оценява работата на екипите. Днес работата на журито се ръководи от Андрей Стоилов, гл. готвач в Кемпински хотел Зографски. Негови помощници са Юри Велев, гл. готвач в Метро кеш енд кери, Георги Ерменков, гл. готвач в Елаците мед и Александър Николов, гл. готвач в Новотел София.
Утре най-добрия отбор, приготвил месно меню, ще определи жури в състав Явор Захариев , пицарии Виктория, Георги Георгиев, Димитър Димитров, The Residence София и Милен Цанов, един от собствениците на кетъринговата компания „Ред Девил“.
Техническите аспекти от работата на готвачите ще се оценяват от Стоян Кирин, Ивайло Димитров и Борислав Паунов.