24 Юни 2024

Вие сте тук

Травел мениджъри срещу хотелиери в битка за тарифите

The full content of this page is available to premium users only.

Ина Андреева

 

Изглежда, че времената, когато корпоративните клиенти контролираха безусловно хотелиерския бизнес, диктувайки условията и дори цените,  остават в миналато.

 

Подготвяйки равносметката си за 2012 г., експертите в бранша отбелязват, че туристическият бизнес не си спомня да е имало толкова интензивни и ожесточени преговори по отношение на тарифите за 2013 г. от времето преди кризата.

 

През 2009 г. на фона на глобалната икономическа криза катастрофалният сад на пазара на деловия туризъм изключително сериозно отслаби позициите на хотелиерската индустрия. Травелмениджърите поставяха пред хотелиерите твърди условия, а последните бяха принудени почти без преговори да ги приемат. Днес ситуацията се променя, така че и двете страни се стремят да защитят интересите си и да не правят големи отстъпки по нито един ключов въпрос.

 

Позициите на хотелиерите укрепват все повече с ръста на заетостта на хотелите и намаляване на броя на незаетите стаи. Това се отнася най-вече за онези дестинации, в които вече се усеща значителен подем на бизнеса  - стратегическите центрове на световната икономика.

 

Това се потвърждава от статистиката за заетостта на хотелите в няколкоевропейски града  на компанията Hospitality Consulting: хотелите в Амстердам имат заетост 88%, в Дъблин – 93,7%, Лондон – 90,2%, Москва – 85,5%, Париж и Цюрих – съответно 88% и 91%.

 

Статията е част от съдържанието на бр.9-10/2012 на THExperts и е достъпна само за абонати.

 

Категории: 
ХотелиМаркетинг и продажби

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed