07 Апр. 2020

Вие сте тук

С 1/6 са намалели посещенията на заведения заради забраната на цигари

12.12.2012

Всеки шести пушач е престанал да посещава заведения след 1 юни 2012 г., когато бе въведена забраната за тютюнопушене на закрити обществени места.  Това показват данни от национално представително проучване  на НЦИОМ, проведено между 30 ноември и 6 декември 2012 г.  Интервюирани са  1000 пълнолетни български граждани в 86 населени места в цялата страна.


42% от пълнолетните българи посочват, че пушат. По-често това са мъже, хора на възраст между 30 и 49 години и роми.  46% от интервюираните твърдят, че никога не са пушили (главно жени и възрастни хора), а  12% от анкетираните се определят като бивши пушачи.


Повече от две трети (69%) от анкетираните пушачи преценяват, че сега пушат точно толкова, колкото и преди влизането в сила на забраната за тютюнопушене на обществени места. 28% от пушачите посочват, че са намалили цигарите в резултат на забраната. Пушенето ограничават хора на възраст между 50 и 59 години, както и заможни респонденти. Когато са в заведение на закрито, половината от пушачите излизат навън, за да пушат. Други 15% се въздържат да пушат, докато са в заведението.


Данните показват, че след 1 юни 2012 г. една пета  от пушачите (18%) ходят по-рядко в заведения, а други 16% изобщо са спрели даги  посещават.  Столичаните, образованите респонденти и хората на средна възраст по-често от останалите спират да ходят в заведения. Тези данни показват, че имат известни основания твърденията на ресторантьорите и собствениците на заведения за спад в броя на клиентите им, посочват от НЦИОМ.


11% от пушачите признават, че посещават заведения, в които се пуши въпреки забраната. Това твърдят предимно млади жители на големите градове.


За един от пет от пушачи забраната не е проблем, защото те така или иначе не ходят по заведения.


61% от участвалите в изследването бивши пушачи твърдят, че отказът им от тютюнопушене е в резултат на техен личен избор. Този отговор може да се тълкува и като стремеж за налагане на личния избор над принудата.


52% от бившите пушачи изтъкват здравословни причини като основание за отказа си от пушене, а 37% твърдят, че са оставили тютюна поради финансови причини (в този случай става дума за по-възрастни и бедни хора).


За 4% от бившите пушачи самата забрана е причина за отказ от цигарите.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed