28 Март 2024

Вие сте тук

Специален дизайн предпазва вилиците от допир до масата

01.02.2013

В разгара на грипната епидемия има места, които са истински развъдник на вируси. Офиси, училища, заведения за развлечение и забавление и всякакви места, които събират много хора, са потенциален източник на зараза. Заведенията за хранене са сред първите заподозрени не само заради голямото струпване на хора, но и заради възможността бацилите да се разпространяват освен чрез въздуха и чрез прибори, посуда, чаши и пр.,  пише американското онлайн издание 11alive.

 

Това направо ме изнервя, признава през негов репортер Чип Джойнър, собственик на заведение в Атланта.  Когато изляза някъде, не докосвам дори дръжките на вратите, допълва той.  Признавайки, че страда от гермофобия или страх от микроби, той е на мнение, че всичко, което се докосва от хората, трябва да бъде дезинфектирано.

 

Джойнър, който отдавна е в ресторантьорския бизнес, обръща голямо внимание на чистотата. В ресторанта има няколко станции за дезинфекциране на ръцете на персонала, специални капаци покриват храната, така че върху нея да не попадат микроби от дишане, кашляне и кихане. По време на епидеции винаги има персонал на повикване, така че всеки, който почувства неразположение, си остава вкъщи, вместо да разпространява микроби в заведението.   Служителите си мият ръцете непрекъснато, сигурно стотици пъти на ден, пояснява той

 

Последно нововъведение са специални вилици, конструирани така, че да не докосват нищо. Обикновените докосват повърхността на масата, така че теоретично биха могли да се замърсят. Новата конструкция позволява онази част на вилицата, която доставя храната в устата, да не се допира до нищо странично. Дизайнът е разработен от брата на Джойнер, който е хирург ортопед, специално за неговия ресторант. По думите му, когато клиентите за пръв път видели вилиците, си помислили, че са изкривени, но днес никой вече не се учудва и ги използва с удоволствие.

 

Ог 2009 г. Националната ресторантьорска асоциация на САЩ въведе специални насоки към ресторантите и действията на персонала по време на епидемии, които задължително се спазват от всички заведения в страната.   

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed