26 Апр. 2024

Вие сте тук

Работещи в заведения за бързо хранене в САЩ стачкуват с искане за по-високи заплати

24.09.2013

Хиляди служители на заведения за бързо хранене протестираха пред Макдоналдс (McDonald's), Бъргър кинг (Burger King) и други ресторанти в 60 американски града, като част от продължаващата вече почти година кампания за повишаване на заплатите в този сектор, предадоха световните агенции.


Вчерашните протести обхванаха редица градове от Ню Йорк до Оукланд и се разпростряха на юг, отбелязва Ройтерс.
Участниците в протестните прояви искат да се обединят в профсъюзи, без да има ответни мерки, за да преговарят колективно за заплатите си.


Те скандираха "не можем да оцелеем със 7,25" и "искаме "super size" заплати" и призоваха компаниите за бързо хранене да им осигурят заплата от 15 долара на час, повече от два пъти над настоящата минимална заплата за страната от 7,25 долара на час, информира ДПА.


Инициативата в значителна степен насочи вниманието към така наречените Мак работни места ("McJobs"), известни с ниското си заплащане и ограничените перспективи, отбелязва Асошиейтед прес.


Работещите в сектора на бързото хранене твърдят, че не могат да живеят с това, което получават. Те искат по 15 долара на час, което би означавало 31 000 долара годишно при пълен работен ден. Това е над два пъти повече от минималната заплата в страната, която много от тези служители изкарват - 7,25 долара на час или 15 000 долара на година.


Протестите се организират на фона на призивите на Белия дом, на членове на Конгреса и икономисти да бъде вдигната минималната работна заплата, която не е увеличавана от 2009 година. Повечето предложения обаче са за доста по-умерено увеличение в сравнение с изискванията работниците. Президентът Барак Обама иска да вдигне минималната заплата до 9 долара на час.
Ресторантьорската индустрия твърди, че повишаването на заплатите би ощетило създаването на работни места и би оскъпило храната.


Според организация, защитаваща правата на служителите в този сектор, индустрията на заведенията за бързо хранене печели 200 милиарда долара годишно, а служителите в Ню Йорк получават средна заплата от 11 000 долара годишно, което е под прага на бедността, определен от федералното правителство, допълва ДПА.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed