29 Март 2024

Вие сте тук

Пътуване до околоземната орбита струва 100 хил. долара

02.02.2013

Туристически пакети до земната орбита вече се продават в Канада. Пакетите се предлагат от калифорнийската  компания "Хикс-кор аероспейс" и холандския й партньор "Спейс експедишън". Двете подписаха в петък споразумение с туристическия агент „Юниктур“, който има ексклузивни права за Канада.  

 

Космическите туристи ще бъдат доставяни на орбита от двуместен ракетоплан "Линкс-Марк", който в момента преминава изпитания. Апаратът е оборудван с четири ракетни двигателя, има дължина 8,5 метра и размах на крилете 7,3 м. Той излита и се приземява, както обикновен самолет, но има нужда от полоса с дължина минимум 2,4 км.

 

На желаещите да видят как изглежда Земята от Космоса се предлагат два пакета. Първият – суборбитален полет на височина около 60 км, продължава 45 минути. Туристът ще изпита състоянието на безтегловност в продължение на 3-4 минути и четирикратно претоварвана при спускане към Земята. Удоволствието струва 95 хил. долара, а първите стартове са планирани за третото тримесечие на 2013 г.

 

Вторият пакет предлага 60-минутен полет на височина над 100 км, където започва космосът. Състоянието на безтегловност ще продължи 5-6 минути. Цената на пакета е с 5000 долара повече, а самите полети ще стартират през 2014 г.

 

Излитането и кацането ще са от космодрум в пустинята Мохаве, щат Калифорния, и на карибския остров Кюрасао, който се намира на около 80 км от крайбрежието на Венецуела. Предвижда се ракетопланът да извършва около 4 полета дневно.

 

Президентът на „Юниктур“ Филип Бержерон вече си е резервирал полет през декември. Той е 15-ти в скисъка, в който са включени желаещите да изпитат нови усещания от цял свят, и първи жител на Канада, който ще се издигне до околоземната орбита.

 

Компанията вече е продала първия туристически пакет – първият й клиент ще е директорът на Музея на Космоса в Монреал Силвен Белер, съобщи ИТАР-ТАСС.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed