29 Март 2024

Вие сте тук

Първият хотел в света с персонал от роботи отваря врати през юли

11.02.2015

Японците са известни с любовта си към технологиите, затова не е чудно, че точно в Япония скоро ще отвори врати първият хотел, в който персоналът ще бъде почти изцяло заменен от роботи.

 

Рецепционисти, сервитьори и камериерки ще бъдат заменени с роботи в хотел, който ще бъде открит през юли в Нагасаки, съобщи IFL Sience.

 

Henn-na Hotel напълно отговаря на името си, което в превод означава „странен“или „Различен“. Хотелът ще разполага със 72 стаи, а роботи-актроиди ще са половината от персонала. Роботите са конструирани така, че да изглеждат приветливи и да наподобяват човешки същества. Те са разработени от учени от Университета в Осака и изглеждат като красиви японски момичета и се държат точно като тях.Онези, които държат на общуването на живо, ще имат възможност да бъдат обслужвани от хора.

 

Според британския вестник Телеграф  ( The Telegraph), персоналът“ ще може да общува с гостите освенна японски, на китайски, корейски и английски. Нещо повече, те ще са в състояние да жестикулират и да изразяват различни чувства с мимиката си и дори да установяват контакт с очи с гостите, както учат учебниците по хотелиерство, допълва „Вашингтон пост“ (Washington Post).

 

Три от роботите ще работят на рецепцията, грижейки се за настаняването и напускането на гостите, други ще изпълняват ролята на пиколи, ще почистват стаите, ще правят кафе. Футуристичният екип ще може да разпознава постоянните гости и да предоставя услуги, които гостите си поръчват през таблет, осигурен от хотела.

 

Хотелът ще е част от тематичения парк Huis Ten Bosch в Нагасаки. Макар че в началото само половината от персонала му ще е от роботи, предвижда се в бъдеще те да изпълняват 90% от дейностите. Очаква се ефективността на роботизирания персонал да е висока, а разходите за поддръжката му ниски, затова цените в хотела ще са доста ниски за японските стандарти – около 7000 йени или 60 долара за стая.

 

Ако проектът се окаже успешен, още през 2016 г. ще бъдат отворени нови, като амбициите на създателите му е броят на роботизираните хотели да достигне 1000 в цял свят. Ще създадем най-ефективния хотел в света, обеща президентът на компанията Хидео Савада.

           

 

 

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed