02 Апр. 2020

Вие сте тук

Протестиращите в Турция бойкотират ресторанти и банка на местен холдинг

10.06.2013

Турският "Догуш холдинг" попадна в прицела на демонстрантите в Турция, които призовават за бойкот на неговата Гаранти банк и на ресторантите, собственост на компанията, пише македонският "Утрински весник".


Все по-голям е броят на хората, които са критично настроени към властта и се отказват от сметките и кредитните си карти в "Гаранти банк", третата по големина финансова институция в страната. Причината е, че голяма част от банката е собственост на "Догуш холдинг", който контролира един от информационните канали в страната - НТВ. Тази телевизия, както и много други канали в Турция, информираше доста ограничено за протестите, пише вестникът.


Агенция Ройтерс съобщи по-рано, позовавайки се на изпълнителния директор на Гаранти банк Ергун Йозен, че са били изтеглени 35 до 40 милиона турски лири (14,1 до 16,1 милиона евро), а около 1500 кредитни карти са отказани.


Демонстрантите се целят също и в други компании на "Догуш холдинг". Пред много ресторанти, които са собственост на компанията, имаше демонстрации, в които демонстрантите окуражаваха гостите да станат и да си отидат.


Откакто турците излязоха на улиците, туристите намаляха, а това намалява печалбата на магазинчетата, които продават сувенири. Собственик на такъв бизнес казва, че понася загуби до 90 процента.


Сейфетин Гюрсел, директор на икономическия факултет към университета Бахчешехир в Истанбул, посочва, че преди кризата преките чуждестранни инвестиции са били много по-големи и са финансирали голяма част от дефицита в текущата сметка. "Икономиката като цяло също бе засегната. Истанбулската борса отбеляза спад, а стойността на турската лира достигна най-ниско ниво през последните 18 месеца. Вината за това е в безредиците", обяснава той.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed