26 Апр. 2024

Вие сте тук

Производството на вино се свива, цената - расте

31.10.2012

Производството на вино намалява в световен мащаб, а недостигът предизвиква ръст на цените. Това е изводът от доклад на генералния директор на базираната в Париж Международна организация по лозарство и винарство Федерико Кастелучи, цитиран от в. "Daily Telegraph".  

Според него в момента световният пазар на вино преживява най-тежката криза от 37 години насам. Основна причина за лошите метеорологични условия това лято, заради които реколтата в основните производителки Франция и Италия е значително по-ниска. Слани, измръзвания, студена и влажна зима, последвани от горещо и безводно лято са намалили с около 19% реколтата. Експертите очакват тази година да бъдат произведени 60,5 хектолитра вино или с една пета по-малко, отколкото през миналата година. Не е много по-добро положението и в Италия, където, макар и по-малко, също се очаква намаление в размер на 3,4% до 40,8 милиона хекторитра, пише вестникът.

 

Като цяло прогнозите са за свиване на световното производство на вино с 6,1% до равнището от 1975 г. Според прогнозите общият му обем ще варира между  243,5 и 252,9 млн. Хектолитра при  264,2 млн. Хектолитра през 2011 г.

 

Резкият спад тази година беше неочакван дори за най-песимистично настроените специалисти, коментира Daily Telegraph. Според  Кастелучи лошата реколта от грозде неминуемо ще доведе до увеличение на цените на виното и дори може да се стигне до дефицит на пазара.  "За да го избегнем, ще се наложи да използваме резервите си", посочва Кастелучи.

 

Експерти се опасяват, че  догодина ценителите на виното не могат да очакват да бъдат достигнати 1,3 млрд. бутилки от любимата им напитка.  Така например производителят на едно от най-добрите вина в Англия - Nyetimber - вече обяви, че няма да направи вино от тазгодишната реколта, пострадала от студеното лято и дъждовната есен, защото качеството може да бъде по-ниско и това да навреди на престижа на марката.

 

През 2011 година най-голям производител на вино в света беше Франция, която  изнесе общо 50,2 млн. хектолитра.  С това тя изпревари главния си конкурент Италия, която миналата година изнесе на световния пазар 42 млн. хектолитра вино.


 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed