04 Юни 2020

Вие сте тук

Производители на мед от манука поискаха да стане защитен продукт

09.10.2015

Новозеландските производители на мед поискаха медът от манука да бъде обявен за защитена търговска марка. Идеята е да получи същата защита като други специфични храни подобно на френското шампанско или шотландското уиски, предаде ДПА.


Медът от манука е традиционен продукт, който е характерен за културата на племето маори, които го използват от векове за лечение на различни заболявания.  Прави се от нектара на цветовете на новозеландския храст манука – вид  чаено дърво, което расте в природата в Нова Зеландия в трудни климатични условия.

 

Днес  антибактериалните и антисептичните  му свойства са научно доказани. Продуктът се рекламира от звезди като Гуинет Полтроу и др. любители на здравословното хранене. Може да се използва ежедневно или периодично, като всеки друг мед или да се прилага външно на кожата.


Асоциацията на производителите на мед от манука съобщи, че световното търсене на меда е довело до фалшифицирането му и все по-често негови чуждестранни версии се продават под същото име.


Популярността на меда от манука е довел до скок на продажбите миналата година на компании като Комвита (Comvita), най-големия продавач на мед от манука в Нова Зеландия, според Блумбърг.


В лабораторни условия е установено, че медът убива бактерии, но не е ясно дали има подобен здравословен ефект, когато се консумира като храна или в напитки.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed