26 Апр. 2024

Вие сте тук

Правилата за производство на биологично вино са вече в сила

02.08.2012

От 1 август влязоха в сила правилата за производство на биологично вино, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

 

Идеята за създаване на специфични правила за производството на биологично вино е от 1991 г., когато е издаден първият регламент за биологично производство в ЕС. От 2000 г. няколко страни извън ЕС (САЩ, Австралия, Канада и др.) създават и прилагат законодателство в областта на производството на биологично вино.

 

За да отговори на нуждите на потребителите, Европа изготви и прие регламент за производство на биологично вино, преодолявайки множество трудности: Вино в Европа се произвежда в много и различни една от друга географски области, с традиции, показващи богатството и потенциала на Европейския лозаро- винарски сектор; Даването на точно определение за биологично вино трябва да отразява принципите на биологичното производство и да съхранява автентичността на прилаганите практики; Дългогодишния дебат между производителите на вино във фамилните ферми и представители на промишлени преработватели на вино.

 

Съгласно разпоредбите на новия регламент, биологичното вино е произведено от биологично грозде при прилагане на определени технологични практики. Новите изисквания са свързани с прилагане, при определени условия, на някои енологичните практики и процеси, които са широко разпространени и засега нямат алтернатива, като: топлинна обработка, филтриране, обратна осмоза, използване на йоннообменни смоли.

 

Изключени са практики, които са подвеждащи по отношение на истинската същност на биологичното вино, като концентрация със студ, намаляване на алкохолното съдържание, десулфитиране чрез физични методи, електродиализа и използване на катионни обменители.

 

В специална глава от регламента са описани разпоредби за максималното съдържание на сулфати - с 50 mg/L по-ниски в сравнение с конвенционалните вина за червено, бяло и розе; съдържанието на остатъчна захар трябва да е по-ниско от 2 g/L, за всички останали вина има намаление от 30 mg/L, в сравнение с конвенционално произведените вина.

 

Предимствата на новите правила за производство на биологично вино са свързани с ясното разграничаване на използваните практики при производство на биологично вино от биологично грозде и дава гаранции на потребителя. Биологично произведеното вино, реколта 2012, при спазване на разрешените от Регламент 203/2012г. енологични практики и изисквания, ще има правото да носи биологичното лого, като всички пакетирани биологични продукти. Логото е задължително за поставяне върху биологичните храни и напитки от 01.07.2010 г. за всички продукти, произведени в Eвропейския съюз.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed