26 Апр. 2024

Вие сте тук

Подкрепата за пълната забрана на тютюнопушенето намаляла с 14%

11.06.2013

Близо половината от пушачите посещават по-рядко заведенията след промяната

 

Може и да не ви се вярва, но подкрепата на пълната забрана на тютюнопушенето в  заведенията била намаляла с 14% сред непушачите в сравнение с миналата година и достигнала 46% при 61% през 2012 г. Това твърди социологическа агенция „Ноема“, която направи национално представително проучване по поръчка на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Според авторите му изследването цели да бъде измерено влиянието на въведената пълна забрана върху честота на посещение и времето за престой в заведенията. Анкетата е проведена сред 1012 пълнолетни граждани, 410 пушачи и 602 непушачи. Според резултатите й дори част от непушачите са оттеглили подкрепата си от непопулярните сред ресторантьорския бранш мерки, а пушачите остават все толкова непримирими.

 

Крачка напред, две назад?

Ако данните от проучването са верни, това означава, че българите, които даваха солидна подкрепа на мерките срещу тютюнопушенето, са отстъпили  крачка назад. Според Ноема  44% от анкетираните българи не подкрепят пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, като смятат, че предишните ограничения, които предвиждаха обособени зали за пушачи и непушачи са били достатъчни.

„Изследването на обществените нагласи показва, че 76% от пушачите нито са се отказали от тютюнопушенето, нито са намалили броя на изпушените цигари вследствие на въвеждането на забрана за тютюнопушене на обществени места. Това е ясно доказателство, че забраната не е оказала чувствително влияние в посока намаляване броя на пушачите, а се отразя единствено на честотата на посещенията в заведенията. Едва 1% от пушачите са се отказали от тютюнопушенето в резултат на въведеното ограничение”, коментира резултатите Атанас Димитров, председател на Софийската браншовата асоциация на ресторантьорите.

 

Посещенията в заведения

Една трета от пушачите са се отказали от чести посещения в заведения след забраната, защото или самите те, или техни приятели искат да пушат, докато са заедно. При непушачите делът им е значително по-малък – 8%, показва проучването. Според Атанас Димитров най-много са пострадали кафенетата, където спадът на оборота е между 70 и 80%. По-малко е отражението в ресторантите, където намалението е около 30%. 

Въведената от средата на 2013 г. забрана се е отразила предимно на пушачите, но не по отношение на навиците им на пушене, а по-скоро във връзка с честотата на посещаване и прекарваното време в заведенията, твърдят социолозите. Според тях честите посетители са започнали да ходят по-рядко и да стоят по-малко в заведенията, а делът на редките посетители, които са започнали да ходят по-често, не е в състояние да компенсира тази тенденция. 

 

Исканията

Собствениците на заведения искат разхлабване на режима и връщане на възможността за отделяне на пушачите от непушачите в различни зали. Онези, които искат да допускат на своя територия пушачи, ще трябва да се сертифицират, като докажат, че отговарят на всички изисквания по отношение на чистота на въздуха и пр. Останалите, които не успеят да го направят, ще трябва да работят само за непушачи, подчерта Атанас Димитров. Наложеното в момента решение според него напълно обезсмисля вложените от ресторантьорите инвестиции, за да се обособят зали за пушачи, съответстващи на законовите изисквания, които възлизат на около 50 млн евро в национален мащаб.  След въвеждане на ограничението са затворени между 15 и 20% от заведнията от ХоРеКа индустрията и са освободени около 16 000 човека, заети в сферата на ХоРеКа индустрията.

 

Pro и contra

Въпреки че Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация подкрепя напълно исканията на ресторантьорите, хотелиерите няма да искат връщането на предишното положение, съобщи председателят на организацията Благой Рагин. Според него две години преди законовите разпоредби, които забраниха тютюнопушенето на обществени места, хотелите в България вече бяха територия, свободна от тютюнев дим. Затова нито чуждестранните, нито българските им гости ще бъдат изложени на негативите на тютюнопушенето, каза Рагин. Сегашните искания са предимно на градските заведения, уточни той.

Междувременно собственичка на заведение в Бургас заяви пред национална телевизия, че причина за спада в оборотите не е въведената забрана за тютюнопушене, а икономическата криза. Нещо повече, собствените й наблюдения показват, че откакто в заведението не се пуши, оборотът е нараснал с 20%. Има все повече хора, които залагат на здравословния начин на живот, младежи и майки с деца, които предпочитат заведения без тютюнев дим, поясни тя.

 

Институциите

Засега институциите нямат официално становище по отношение на исканията на ресторантьорите. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев изрази днес пред bTV личното си мнение – режимът да бъде либерализиран, а догодина, след като има достатъчно наблюдения какъв ще е ефектът от това, да се проведе референдум. Това би могло да стане заедно с изборите за Европарламент, за да не се отделят излишни средства.

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed