18 Апр. 2024

Вие сте тук

Отпада категоризацията на самостоятелни заведения

29.11.2013

Категоризацията на самостоятелните заведения за хранене и развлечения скоро ще отпадне. Предложение за това ще бъде внесено  следващата седмица в Министерския съвет, съобщи БТА, цитирайки  директора на дирекцията "Туристическа политика" към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма Мария Иванова. Тя участва в конференция на тема "Държавата и бизнесът в разговор за туризма и инвестициите".


Решението за категоризацията е продиктувано от желанието за намаляване на административната тежест към бизнеса, но ще повлияе и отрицателно на общините. Те са основният категоризиращ орган и съответно ще им намалеят приходите, смятат експерти.
Смятам, че не е нужно да има налагане на категоризация при малките обекти. Не вярвам някой да посещава определен ресторант заради звездите, които притежава. Там посетителите отиват заради добрата кухня и атмосфера, заяви хотелиерът Георги Николчев.
Градоначалникът на Созопол Панайот Рейзи, заяви, че с приемането на промяната за категоризация общините ще бъдат поставени пред ситуация да решават проблемите си с по-малко средства. Кметовете използват тези пари за подобряване на инфраструктурата, облагородяване на площи и др., каза Рейзи.


На конференцията бе съобщено, че изменения ще има и за наредбата за детските и ученическите туристически пътувания. Сега законът гласи, че наредбата трябва да включва само пътувания по инициатива от системата на Народната просвета. В момента идеята е отдихът на деца и ученици да попада в наредбата, независимо от кого е организиран и без значение дали са български деца или от чужбина. Вносители на тази наредба са министрите на икономиката и на образованието, като тя е съгласувана и с Държавната агенция за закрила на детето и с родителските асоциации. 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed