28 Март 2024

Вие сте тук

Обама си хапна сандвич в заведение в знак на подкрепа на държавните служители

05.10.2013

Президентът на САЩ Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън направиха вчера необичайна разходка за обяд, като отидоха пеша от Белия дом до близко заведение за сандвичи, за да покажат солидарността си с федералните служители, изпратени в принудителен неплатен отпуск, предаде Ройтерс.


Обама използва случая, за да реагира на спорно изявление на анонимен служител от Белия дом, цитирано в медиите, което републиканците използваха в своя полза в спора кой е виновен, че хиляди хора остават без заплати.


Вчера "Уолстрийт джърнъл" цитира неназован служител от администрацията на Обама, който казал: "Ние печелим. За нас няма значение, колко ще продължи затварянето на федералните служби, защото е важен само крайният резултат".


Преди да купи на вицепрезидента сандвич със салам в ресторанта "Тейлър Гурме", претъпкан по обед с туристи и служители от съседните офиси, Обама отговори на въпроса, който един от журналистите извика, относно злополучния цитат. "Никой не печели, когато семействата нямат сигурност дали ще получат заплата или не. Докато хората са не са на работа, никой не печели", каза Обама.


Това бе петата му публична изява за една седмица, свързана с бюджетната криза.


Президентът получи и курабийка за сметка на заведението, отбелязва ДПА.


"Преди да поръчам, искам да кажа, че част от причината да сме тук е, че умираме от глад, а тук храната е страхотна. Другата обаче е, че точно сега заведението предлага 10 процента намаление за федералните служители, които са в неплатен отпуск", каза Обама.


"Плюс курабийка", прекъсна го служител от персонала. Така че макар и не в неплатен отпуск, Обама получи безплатна курабийка с макадамия.


"Тейлър Гурме", част от местна верига деликатесни магазини, е едно от многобройните бизнеси в столицата, които предлагат отстъпка за федерални служители без заплати (furlough freebies), отбелязва агенцията. Повечето ресторанти и барове предлагат алкохол, като чаша вино гратис с обяда или вечерята или безплатен шот лимончело, много кафенета, особено в пълните с офиси квартали в центъра, също предлагат безплатни напитки, с цел да привлекат клиенти. Театри и други представления предлагат намаления за билети. Разпространен чред Туитър ресторант от Кълпепър, щата Вирджиния, обещава безплатна храна за федерални служители, но уточнява, че членове на Конгреса не са поканени.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed