29 Март 2024

Вие сте тук

Ню Йорк повишава почасовото заплащане в заведенията за бързо хранене

11.09.2015

Американският щат Ню Йорк постепенно ще повиши минималното възнаграждение на работниците в заведения за бързо хранене до 15 д. на час, предаде Асошиейтед прес. Това е най-високото почасово заплащане, определяно досега от щат в САЩ.


Щатските власти официално одобриха повишението вчера, след като по-рано то бе обявено от губернатора демократ Ендрю Куомо на съвместно мероприятие с вицепрезидента Джо Байдън. Куомо се ангажира да работи за приемане на законодателство, определящо минимално възнаграждение от 15 долара на час за всички икономически сектори.


"Всеки работещ мъж или жена в щата Ню Йорк заслужава 15 долара на час. Няма да спрем, докато не го постигнем", каза губернаторът пред ентусиазирана тълна синдикални членове.


Байдън пък прогнозира, че възнаграждението от 15 долара за работниците в заведения за бързо хранене ще стимулира усилията в тази насока в цялата страна. Той увери, че с президента Барак Обама остават решени да повишат минималното възнаграждение на федерално ниво до 12 долара на час.


Увеличаването на заплатите на работниците в бързото хранене ще бъде извършено за три години в град Ню Йорк и за шест в останала част от едноименния щат. От него ще се възползват около 200 000 служители в големите вериги заведения.


Досега Лос Анджелис, Сиатъл, Сан Франциско и калифорнийските градове Оукланд и Бъркли одобриха постепенни повишения на минималните възнаграждения, които в крайна сметка ще достгинат 15 доларана час или минимален доход от 31 200 д. годишно.


Работниците в заведения за бързо хранене оказаха силен натиск за увеличаване на възнагражденията им, посочвайки, че това е секторът, в който работят най-много хора с ниски доходи. За разлика от компаниите за озеленяване и услугите за детегледачки обаче в техния бранш доминират международни компании, отчитащи милиарди долари печалба, подчертаха те.

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed