20 Апр. 2024

Вие сте тук

Нов роман на Орхан Памук увеличава продажбите на боза в Турция

09.02.2015

Турският писател Орхан Памук, който през 2006 г. бе отличен с Нобеловата награда за литература, отново успя да привлече вниманието. Този път обаче не толкова на любителите на неговото творчество, колкото на бозаджиите и любителите на бозата. Защото главният герой в новия му роман "Нещо странно в главата ми" е бозаджия.


Чрез бозаджията Мевлют, който 40 години продава боза по улиците на Истанбул, читателят научава историята и ежедневието на мегаполиса, на кореняците и пришълците. Специално и много сериозно е засегнат актуалният проблем за мястото и ролята на жената в турското общество.


Действието в романа се развива в периода между 1969 и 2012 г.


"В този роман исках да покажа бозаджията Мевлют като част от това общество. В романа засягам теми за религията, забраните, самозаблудите, традициите. Бозата се оказа добър материал, който ми даде възможност да изследвам тези проблеми. Научих, че след излизането на романа на 9 декември 2014 г. продажбите на боза са се увеличили. Бозаджията, на когото за Нова година бях поръчах ди ми донесе боза в къщи, потвърди това", заяви Орхан Памук в разговор с читатели в град Бурса.


Той разказа, че за да напише романа, чел и научил много за бозата, както и че бозата в различните страни има различни вкусове.


Романът "Нещо странно в главата ми" излезе шест години след романа "Музей на невинността", който послужи за основа на едноименния музей на Орхан Памук в Истанбул. Той е най-посещаваният музей в мегаполиса след историческите сгради на Топкапъ и "Света София".


Турската боза се прави от просо, жълта е на цвят и е по-гъста от тази в България.


Според специалистите бозата придобива особена популярност в Османската империя. През 16 век поданиците започнали да добавят в нея опиум, което предизвикало султан Селим Втори да я забрани. В Османската империя бозата била включена в основната храна на войската поради високата й хранителна стойност.


Боза се пие главно през зимата, защото през лятото вкисва бързо. Някои предпочитат да пият бозата, поръсена с канела.


Най-популярната в Турция фирма за боза, за която се твърди,ч е произвежда най-вкусната боза, е Вефа бозаджъ. Основана е през 1876 г.от преселник от Албания. В наши дни собствениците на Вефа бозаджъ са четвърто поколение производители.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed