19 Апр. 2024

Вие сте тук

Николина Ангелкова: чакаме туристи от Русия

13.03.2015

България чака руски туристи и продължава да работи за улесняване на визовия режим. Това заяви в интервю за ТАСС министърът на туризма Николина Ангелкова, която днес е на посещение в Москва, за да представи лично възможностите на България на  двете най-големи международни туристическите изложения на руския пазар - Интурмаркет и MITT.


"За България руските туристи имат огромно значение. Между нас традиционно има много приятелски отношения, имаме обща история. Разчитаме, че сътрудничеството ще продължи още дълги години. Важното е, независимо от ситуацията в други области, да поддържаме дружбата и то особено в сферата на туризма", допълва Ангелкова в интервюто за ТАСС.


Българската министърка изрази съгласие, че един от най-острите проблеми, който освен че създава икономически усложнения, пречи на развитието на руския туризъм в България, е сега действащият визов режим. "Направихме редица стъпки за опростяване на процедурата по издаването на визи на руските туристи, по-специално започнахме да издаваме многократни дългосрочни визи, командироваме на работа в българските консулства в Русия допълнителен брой служители. В същото време основната ни цел е да решим въпроса за издаване на визи на руснаци направо на летищата. По този въпрос работим съвместно с Европейската комисия. Надяваме се на положителен резултат", посочи министърът.


Тя припомни, че туризмът създава близо 9% от брутния вътрешен продукт в световната икономика и около 10% в европейската, уточнявайки, че за България съотношението е от 11 до 14 на сто.


Това е промишленост, която гарантира работни места и тегли напред и останалите сектори от икономиката - хранителната промишленост, транспорта и други, каза в заключение Ангелкова в интервюто за ТАСС.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed