26 Апр. 2024

Вие сте тук

Независими депутати искат връщане на цигарите в заведенията

28.09.2012

Около четири месеца, след като тоталната забрана за пушене на закрито влезе в сила, двама независими депутати предложиха тя да отпадне. Искането им е да се върне старият режим, при който можеше да се пуши в обособени пространства, при условие, че са  снабдени с необходимите климатични инсталации.

 

Народният представител Кирил Гумнеров съобщи, че депутатите вече са внесли предложението за  промени в Закона за здравето. Идеята  идва само дни, след като депутати  от мнозинството обявиха, че обмислят падането на тоталната забрана.

 

Сред мотивите за връщане на стария режим са големите загуби на заведенията, както и опасенията, че хиляди хора могат да останат без работа, ако се стигне до фалити в бранша. Депутатът Гумнеров определи закона като "идиотски" и изрази мнение, че парламентът трябва да има мъжеството да го отмени.

 

 Собственици на малки заведения, които  твърдят, че са на път да фалират заради забраната за пушене, обявиха в парламента,   че са готови на протест. Те поискаха среща с премиера Бойко Борисов с надеждата, че до протести няма да се стигне.

 

Междувременно министърът на здравеопазването  Десислава Атанасова заяви, че в ГЕРБ не е обсъждана възможността за отпадане на забраната. Тя призна, че в Европа отново е повдигнат въпросът за отмяна на стриктната забрана, но посочи, че подобен дебат не е воден нито  в рамките на правителството, нито в парламентарната група на ГЕРБ. Десислава Атанасова обаче бе категорична, че като здравен министър няма да внесе предложение за отпадането й.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed