28 Март 2024

Вие сте тук

На 20-месечно италианче представиха сметка за близо 16 евро за изцапана покривка в ресторант

04.09.2015

Съпрузи от Рим бяха неприятно изненадани от сметка за 15,90 евро, защото 20-месечната им дъщеричка изцапала покривка и салфетки за хранене в ресторант на остров Сардиния, съобщи БТА, позовавайки се на местни медии.


Семейството прекарвало ваканцията си в луксозния курорт Изумруден бряг и решило да вечеря в реномиран ресторант в Ардзакена, град с около 14 хиляди жители в сардинската провинция Олбия-Темпио.


"Обикновено ние не слагаме надбавки към сметката за консумация, но покривката и салфетките са ленени и тази допълнителна сума покрива единствено разноските за химическо чистене. По тях имаше не само разлят сос, но и следи от флумастер," поясни собственикът на ресторанта Джузепе Ди Натале. Бащата на "санкционираното" дете, Алесио Дезидера, изобщо не е съгласен.


"Сервитьорът ни донесе флумастерите. Дъщеря ми рисуваше върху хартия и изглежда (мастилото) е просмукало през нея и е попаднало на покривката," реагира засегнатият родител.


Съпрузите признават, че са доволни от храната в ресторанта, но изненадващата добавка към сметката е развалила вечерта. След като неохотно платили допълнителните 15,90 евро, те незабавно се отправили към местния полицейски участък, за да подадат оплакване. Същевременно са се обърнали за съдействие към редица асоциации за закрила на потребителите.


Разни надценки са разпространена практика в италианското ресторантьорство. Неотдавна клиенти в кафене на курортния остров Иския по неаполитанското крайбрежие трябваше да платят допълнително 20 евро върху сметка за 10,30 евро. Те поръчали четири кафета по 2 евро и един кроасан за 2,30 евро. Никой от тях не обърнал внимание на предупреждението, че за всяка първа поръчка се плаща допълнително по 5 евро на човек.


Най-показателно в това отношение е ценообразуването в кафенетата на Рим. Консумацията на маса тук е поне три пъти по-скъпа, отколкото на бара. Туристите, независимо дали са чужденци или италианци от други части на страната, по правило не се вглеждат в стенните ценоразписи, които обикновено висят над касата. Сюрпризите са доста неприятни.


Английски туристи получиха сметка от 64 евро за четири сладоледа, изконсумирани на маса в римско кафене. При същите обстоятелства двойка американци трябваше да платят 42 евро за три сладоледа и бутилка минерална вода и повикаха полиция. Собственикът на кафенето спокойно заяви, че вината е на туристите, които не поглеждат менюто.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed