28 Март 2024

Вие сте тук

Направи си сам ... туристически пакет

10.07.2013

Тенденцията „направи си сам“ в областта на туристическото пакетиране набира все по-голяма популярност. За пръв път терминът „динамично пакетиране“ започна да се споменава преди десетина години, а днес явлението вече е признато като една от водещите тенденции в туризма.

 

По данни на статистиката всеки четвърти турист, който купува онлайн, се насочва не към една услуга, а към цял пакет. В САЩ например делът на закупените онлайн пакети се е увеличил през 2012 г. с 30% в сравнение с предходната година, а в Австралия – с 60%.

 

Към днешна дата вече съществуват многобройни сайтове, които позволяват на туриста да си създаде собствен пакет „по мярка“. И както в много други случаи, първи се ориентираха авиокомпаниите, които изпревариха туристическия сектор, добавяйки към купуването на самолетни билети на сайтовете си допълнителни услуги като резервация в хотел, наем на автомобил, поръчка на трансфер и пр.

 

В страните от Европейския съюз делът на хората, които прибягват към така нареченото динамично пакетиране, нараства с бързи темпове. По данни на Евростат  във Великобритания например 78% от всички пътувания се организират и заплащат онлайн. В  Италия, Канада, Япония, Франция и Холандия делът на онлайн резервациите варира между 61% и 67%, а в Германия – 53%.

 

За разлика от западноевропееца обаче българинът засега предпочита да търси услугите на туроператора, когато става въпрос за пътувания в чужбина и да разчита на собствените си сили при пътувания в страната, но без да търси услуги „на едно гише“, показва кратка анкета на THExperts сред туроператорите.

 

Напоследък най-популярният начин за самостоятелно организиране на пътуванията са сайтовете от типа do-it-yourself (DIY). Самолетен билет, настаняване и рент-а-кар са трите базови услуги, към които различните сайтове добавят различни възможности – онлайн чекиране, застраховка, линк за поръчка на екскурзовод, дори и круиз. Някои обещават в близко бъдеще да разширят още асортимента.  Въпрос на близко бъдеще е и пакетирането на по-специализирани видове ваканция.

 

Основното изискване към подобни сайтове е да бъдат лесни за навигация и резервиране на съответните услуги. Ако има грешки и забавяния, клиентите бързо губят интерес, обясниха от американската компания DIY Travel. Започнала преди години с предлагането на автомобили под наем, компанията продължила с добавянето на допълнителни услуги просто поради това, че били доста търсени от клиентите.

 

Според Калин Драганов, член на ръководството на Асоциацията на българските туроператори и турагенти, всеки туроператор у нас работи и онлайн, но предимно с чуждестранни туристи. Българинът според него използва сайтовете за информация, потвърждава я по телефона или на място и плаща в офиса или чрез банков превод. Причината е недоверие – и основателно! – към непознатите сайтове, които често се оказват фалшиви.

 

 

Какви са предимствата и недостатъците?

 

Динамично пакетиране (самостоятелно съставяне на пакет)

 

Предимства

  1. Туристът може да създаде свой собствен маршрут, включвайки в него само места и дейности, които го интересуват.
  2. Може да определи бюджет на пътуването, като добавя или изключва отделни дейноски, придържайки се към него.
  3. Може да посети места извън туристическите маршрути.

Има свободата да прави каквото си иска, така че преживяването – добро или лошо, се дължи единствено на него.

  1. Може да избегне допълнителни плащания към доставчика.
  2. Може да изпита удоволствието от откриването и научаването на много нови неща, докато разработва маршрута си.
  3. Когато човек е добре подготвен за пътуването, той му се наслажвава по-пълно.
  4. Пътуването ще е много по-запомнящо се, отколкото ако е предложено наготово от някой друг.

 

Недостатъци

  1. Нужно е изключително много време за подготовката на пътуваането.
  2. Освен време са необходими и много усилия.
  3. Трябва да се помисли за всяка дреболия.
  4. Неопитният турист ще пропусне много необходими неща и няма да избегне капаните по пътя си.
  5. През цялото време на пътуването трябва да разчита само на себе си и няма да има никаква подкрепа.
  6. Ще се лиши от водач или екскурзовод, без който пътуването няма да е същото.
  7. Обикновено пътуващите по този начин забравят за туристическата застраховка, излагайки себе си на много опасности.

 

Туристически пакети

Предимства

  1. Туристът не прави нищо, освен да плати пътуването.
  2. Елиминират се всички елементи на несигурност.
  3. Спестява се време в самата дестинация, защото всичко е предварително организирано  - от трансферите до определения час в музея и храненето.
  4. Обикновено цената при груповите пътувания е значително по-ниска.
  5. Ще научи повече за съответната дестинация, общувайки с екскурзовод или водач.
  6. Туроператорите работят с индивидуални туристи и могат да разработят за тях  пътувания „по мярка“ (но цената на индивидуалния тур ще е по-висока, отколкото на груповия).

 

Недостатъци

  1. Туроператорът може да създаде страхотни преживявания, но може и напълно да съсипе почивката.
  2. При груповите пътувания времето е стриктно разчетено, така че туристът няма свободата да остане в някое място по-дълго или пък да разгледа по-детайлно определен обект.
  3. Маршрутът е ясно определен и няма възможност за гъвкавост.
  4. Туристът напълно зависи не само от организацията на туроператора, но и от поведението на останалите в групата (закъснения, невъзможност да се проведе определена екскурзия при недостатъчен брой кандидати и пр.).

 

Ако все пак решите да пътувате самостоятелно, добре е да знаете, че:

 

  •      Трябва да проучите подробно  дестинацията, в която пътувате
  •      Цената на самолетния билет нараства с намаляване на времето, останало до тръгването. Тя е а гарантирана само когато веднага купите билета. На сайта на авиокомпанията плащате веднага, затова и цената е по-ниска, отколкото при резервация през агенция.  В агенцията  обаче можете да проучите кои са най-изгодните  и удобни варианти. Там можете да направите резервация, без да платите веднага цялата сума. Агентът обаче не може да държи резервацията безкрайно,  а само да я подновява при условие, че са налични места на същата цена.  Много вероятно е евтините места бързо да бъдат продадени, което означава, че подновената резервация ще е на по-висока цена.
  •      Световни сайтове като kayak сравняват цените на десетки авиокомпании, подбирайки най-изгодната. Често обаче можете да ги използвате само за информация, защото някои от тях не приемат плащания с кредитни карти, издадени от български банки.
  •      Ако сайтът, през който възнамерявате да направите резервация за хотел (и особено ако се изисква да платите почивката си), опитайте се да проверите дали не е фалшив.  
  •      При резервация на хотел  чрез туроператор или турагент трябва да платите авансово част от сумата, а след това в определен срок да внесете остатъка. Често при плащане на цялата сума се правят значителни отстъпки.
  •     При резервация на хотел през онлайн агенция цената на хотела може да е малко по-висока, отколкото при туроператора, който обикновено прави отстъпки за ранни записвания. Тук не плащате нищо предварително, но трябва да дадете номера на кредитната си карта, от която ще ви бъде удържана сумата за първата нощувка, ако резервацията не е анулирана в определения срок.
  •     Понякога онлайн агенциите правят промоции на хотелите, от които можете да се възползвате, ако платите веднага цялата сума. Когато правите такава резервация, трябва да сте наясно, че тази сума не се възстановява.
  •    Българските хотели като правило не изискват така наречената „авторизация“ на кредитните карти (блокиране на определена сума от кредитната карта) – факт, който улеснява туристите, но и ги прави по-малко отговорни. Мнозина злоупотребяват, правейки по няколко резервации в различни хотели едновременно, без да си дадат труда да анулират излишните резервации, когато направят окончателния  си избор. Това кара хотелиерите да се презастраховат, правейки резервации за повече стаи, отколкото разполагат (така нареченият овърбукинг).
  •    Независимо дали пътувате самостоятелно или с туристическа фирма, трябва да си направите туристическа застраховка.  Тя ще покрие евентуални разходи за медицински услуги, ако се наложи да ги ползвате в чужина. Когато правите застраховка, уверете се, че няма да се наложи сами да плащате разходите си, които ще ви бъдат възстановени едва след завръщане в България. Може да се окаже, че не разполагате с нужната сума в чужбина.
  •     Застрахователите (а съответно и туристическите фирми) предлагат и застраховка при Отказ от пътуване. При предплатени пакети тя  покрива неустойките в случай на невъзможност да тръгнете по здравословни причини или форсамажорни обстоятелства.
  •      Колкото повече детайли съдържа един пакет, толкова по-сложно е неговото създаване. Ако планирате дълго пътуване с посещение на няколко места, консултирайте се със специалист или опитни туристи.
  •     Самостоятелното пътуване е свързано с повече рискове и когато нещо се обърка, можете да разчитате само на себе си.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed