Коя иберийска шунка е най-качествената, скоро ще е лесно да се познае. Туристите и местните жители вече няма да са принудени да четат сложни етикети и да се чудят кое наименование какво значи. Занапред най-качественият хамон иберико ще е с черен етикет, след като испанското правителство одобри мерки за укрепване на международната репутация на иберийската шунка. Етикетите ще бъдат опростени, а контролът за качеството – засилено, съобщи Франс прес.
Иберийската шунка е сред смятаните за най-добри меса в света. Тя се прави от иберийско прасе, което е с издължена зурла и тъмна кожа и копита и се храни на открито с типичните за иберийския полуостров жълъди бельотас (bellotas).
Иберийската шунка е емблема на испанската гастрономия, изтъкна министърът на земеделието, прехраната и околната среда Мигел Ариас Каниете след заседание на министерския съвет.
Той обаче допълни, че многобройните й наименования предизвикват объркване сред потребителите - както испанци, така и чужденци, които често си задават въпроси за реалното качество на тези фини тъмни резени крехка шунка.
Така наименованията бяха намалени на три: "бельота" при месо от свине, хранени на открито с жълъди, "себо де кампо" (cebo de campo) при животни, отглеждани на открито, но хранени с зърнени храни, и "себо" (cebo) при животните, отглеждани в заградени помещения.
Реформата въвежда и правила за цветовете на етикетите: черният е запазена марка за свинско 100 процента иберийско, при животни отглеждани на открито и хранени с жълъди.
Правителството въвежда и контрол на качеството, уточнявайки времето за зреене и минималното пространство, осигурено на прасетата.