19 Апр. 2024

Вие сте тук

Най-добрата гледка в Прага от най-грозната кула в света

01.04.2013

216-метровата телевизионна кула в столицата на Чехия Прага, наричана още една от най-грозните кули в света, вече има нова уникална атракция, съобщи AP. Освен ресторанта тук е открит и хотел, състоящ от една стая и предлагащ най-добрата гледка към Прага от птичи поглед (височина 70 метра).

 

Стаята е от най-висока категория и нощувката в нея струва около 1000 евро. На екстравагантните гости, които се съгласят да платят тази цена,  като екстра се добавят лимузина и персонален шофьор. Останалото е като във всеки скъп хотел с малки вариации. Проектът е известен като Tower Park Prague и към него вече има голям интерес. Според мениджъра на хотела това са най-вече двойки, които искат да прекарат един романтичен уикенд.

 

Най-хубавото в гледката е, че не се вижда самата кула, шегуват се жителите на града. Това напомня за Мопасан, който мразел Айфеловата кула, но все пак веднъж приятелите му веднъж го видели как спокойно вечеря в горния ресторант. „Това е единственото място, откъдето тя не се вижда“, оправдал се поетът.

 

Пражката кула е висока 216 метра и е една от противоречивите забележителности, извисяваща се над града. Критиците не забравят, че е „символ на комунистическия режим“, построен през 1985 г.

 

И макар че мнозина твърдят, че загрозявала архитектурния пейзаж с извисяващи се към небето кули, пилони и игли на сградите, лично на мен не ми пречи, извисяваща се над работническия квартал Жишков, където няма особени забележителности. Изключение са уютните хотелчета и местните кръчми, където освен че готвят много вкусно, и цените са съвсем поносими, тъй като кварталът е за местните хора, а не за туристите.

 

От няколко години в кулата работят ресторант, бистро и бар, които привличат най-вече с най-добрата гледка в града. В ресторанта се предлага предимно  национална храна и модерна чешка кухня, а в бистрото човек може да си похапне снакс. Чешки и моравски вина и традиционна чешка бира допълват предлагането. Има и лаундж, който е подходящ за бизнес срещи на чаша хубаво кафе през деня, а вечерта събира приятели на по чашка.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed