04 Май 2024

Вие сте тук

Месото – вече без инжекции с вода и сол

26.11.2012

От януари 2013 г. месото в търговската мрежа ще се продава, без да е допълнително шприцовано с вода и сол. Това предвижда наредба на агроминистерството, която ще сложи край на добавянето в месото и птиците на влагозадържащи агенти, растителни и животински протеини, които увеличават теглото на продукта и задържат вода, съобщи вестник „Монитор“, цитирайки заместник- изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните Венцеслава Тасева.

 

Досегашната практика позволяваше при подготовката на продуктите от птиче месо за пазара в него да се добавят вещества, които задържат водата в него. Резултатът е по-голямо тегло и по-висока цена на продукта.

Още 2011 г. министърът на земеделието Мирослав Найденов обеща да прекрати практиката на напомпване на месата със солеви разтвори.

Наредбата вече е влязла в сила, но дава на производителите срок до 20 януари да преминат към новите изисквания. След тази дата съдържанието на влага в пилешки прозукти, произведени в България, няма да може да надвишава 5%.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed