Новият сорт е по-траен и изисква по-малко сол при консервиране
Гръцки учени създадоха маслини, обогатени с пробиотик и съхранявани в по-малко сол, съобщи БТА, позовавайки се на гръцкото издание Нюз ин.
Изследователи от Атинския университет са изолирали бактерия от маслиново растение, която по-късно използвали при мариноване на зелени маслини. Пробиотикът в маслините се запазва най-малко четири месеца след пакетирането на продукта. Учените отбелязват, че няма промяна на вкуса, но се пободрява качеството на маслината, която става по-полезна за консумация.
Консервацията на маслините е постигнато с 50% по-малко сол, което позволява консумацията й от хора, които трябва да избягват натрия в храната си като например страдащите от високо кръвно налягане.
Пробиотиците, които досега се откриваха само в прясното и киселото мляко, са известни с доброто си влияние върху храносмилателната система, тъй като помагат за запазване на микрофлората на червата или така наречените добри микроорганизми. Учени свързват системната консумация на пробиотиците с намаляване на холестерола, предпазване от инфекции и от определени форми на рак.
Очаква се обогатената с пробиотик маслина да донесе ползи за гръцката икономика предвид факта, че масилините са най-изнасяният продукт на страната.
Гърция е на второ място след Испания в производството на маслини. В Европейския съюз производството на продукта през последните две десетилетия се е удвоило.
Обогатената с пробиотик маслина е спечелила втора награда на конкурса за нововъведения в хранителните стоки Екотрофелия, състоял се през септември.