19 Апр. 2024

Вие сте тук

Македонските вина ще имат защитено географско наименование

09.07.2013

До края на годината Македония ще започне да изнася вина със защитено географско указание "повардарски", предаде агенция МИА.
Това наименование първо трябва да бъде регистрирано в Македония, а след това и в Европейския съюз.


"С географското указание "повардарски" македонските вина ще могат да се борят на световната арена паралелно с вината от други страни. Остава производителите да го приемат и използват и да печелят от него", заяви Фредерик Жули от Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) след днешната промоция на "повардарски".


Той изтъкна, че още е рано да се регистрира наименование "македонски вина", защото по него все още се водят спорове в рамките на Европейския съюз, докато "повардарски" не може да бъде оспорено в международен план.


Инициатор за въвеждането на защитеното географско указание бе сдружение "Вина от Македония", което през последните две години работеше интензивно за приемането на тази идея с подкрепата на FAO и Европейската банка за възстановяване и развитие.
Досега марката "повардарски" е приета от 9 винарски изби в страната. Това наименование ще носят всички вина, които изпълняват необходимите стандарти.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed