20 Апр. 2024

Вие сте тук

Летище София отбеляза Международния ден на хората с увреждания

04.12.2014

Летище София, Столичният общински дневен център за интеграция на хора с увреждания и Театър "МИМ - АРТ" отбелязаха заедно Международния ден на хората с увреждания 3-ти декември. Театърът е единственият в България, чиито актьори са професионални творци с увреден слух.

 

На Терминал 2 те представиха спектакъл с мимика и жестове, който предизвика аплодисментите на пътуващите и гостите на летището. Стихотворението "Аз съм българче", танцът "Тракийска ръченица" и емблематичната песен на незабравимия Емил Димитров "Ако си дал" бяха изпълнени от хора с увреждания, с които работи Столичният общински дневен център за социална интеграция на инвалиди.

 

Летище София не случайно отбеляза Международния ден на хората с увреждания. От 2008 г. то предлага специализирано обслужване на пътниците в неравностойно положение. Служителите от отдел "Индивидуални пътнически асистенти" след повикване от поставените пред терминалите колонки с телефонна слушалка посрещат, съпровождат на територията на летището и оказват съдействие до и от самолета на всеки, който се нуждае от помощ. За трудноподвижните пътници се използват 3 специално оборудвани автомобила (амбулифт), които ги превозват, издигат или свалят от вратата на самолета в инвалидна количка или на носилка. В обособени зони на Терминал 2 пътници с увреждания и ограничена подвижност отсядат преди обявения час за чекиране, както и с вече обработен багаж. Доказателство за високото ниво на обслужване на специалните категории пътници, което Летище София поддържа, са множеството благодарствени писма за персоналните качества и цялостната дейност на индивидуалните пътнически асистенти. През 2013 г. на столичния аеропорт са обслужени 20 524 пътници с увреждания, а от началото на 2014 г. до момента броят им е 20 108, посочват от Летище София.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed