25 Апр. 2024

Вие сте тук

Кулинарията става все по-лична, по-регионална, по-адаптирана към конкретните гости

14.05.2015

Илина Митева e Директор на Институт за Кулинарни Изкуства при Висше Училище Международен Колеж и концептуален съосновател на Института. Това е второто кулинарно училище в България, за чието изграждане отговаря. От 7 години г-жа Митева се занимава професионално и в свободното си време с посредничество за намиране на работа между професионални готвачи от цял свят и ресторантите на Guy Savoy, Jose Andres, Jena Georges и други от подобен клас. Следи с интерес гастро тенденциите, както и най-актуалните открития в света на кулинарните изкуства, където практиката много често изпреварва науката. След седмица завършва половин-годишната си специализация "Наука и Готвене" - курс, базиран на изследванията на Харолд Макгий и разработен от небезизвестния със своите феноменални кулинарни открития Феран Адриа и УЧИЛИЩЕТО ПО ИНЖЕНЕРСТВО И ПРИЛОЖНИ ТЕХНОЛОГИИ НА ХАРВАРДСКИ УНИВЕРСИТЕТ. Следването й включва и приложни лабораторни занятия в Харвардската Лаборатория по Хранителни Науки в Бостън.

 

Институтът за Кулинарни Изкуства при Висше Училище Международен Колеж e партньор на първото издание на БАЛКАНСКА КУЛИНАРНА КУПА "ИЗКУСТВОТО НА ХРАНАТА В ХОТЕЛА".

 

Илина Митева: Решихме да подкрепим първото издание на Балканската Кулинарна Купа, защото смятаме, че организаторите споделят изцяло целите и аспирациите, с които основахме Институт за Кулинарни Изкуства, а именно готвене nose-to-tail, устойчиво готвене, местно произведени продукти, устойчиво приготвяне на морски деликатеси,  сезонност и разнообразие на продуктите съчетани с творчество, креативност и безкомпромисен и солиден кулинарен мениджмънт - споделя Илина Митева.

 

THExperts: Какво е необходимо според вас, за да бъде превърната храната в изкуство?

 

Илина Митева: Изключително задълбочено познание на продуктите като видове и разновидности, на всички физични и химични процеси, които стоят зад готвенето,  воля за експерименти и готовност за много провали преди постигане на финалния резултат.

 

THExperts: Виждате ли през последните години развитие в кулинарията и какво е важно за вас, за да се развива тя?

 

Илина Митева: От моя лична гледна точка кулинарията в световен мащаб ще се развива с много бързи темпове.  Новаторството и откритията са не винаги правилно разбрани, има и опоненти на молекулярната гастрономия, която все повече се стреми да се ребрандира и да демонстрира близост до природосъобразното готвене, органичните и чисти продукти, готвенето, съобразено с диетични, религиозни, етични и други норми,  с други думи - кулинарията става все по-лична, по-регионална, по-адаптирана към конкретните гости и това е уникално, защото същевременно и световна тенденция/ вълна. Според мен най-важно е гостите, т.е. всички ние да сме много по-готови за нестандартни вкусове, аромати, визия, текстура и да виждаме все повече кулинарията като изкуство което носи цялостно преживяване, лични и много интимно преживяване, а не просто източник на енергия/ хранителна стойност под формата на белтъчини, въглехидрати, мазнини, минерали и витамини.

 

 

THExperts: В каква посока според вас се развива българската кулинария?

 

Илина Митева: От по-малко от година съм се завърнала отново в България и нямам достатъчно натрупани впечатления до момента. Радвам се, че има все повече риалити формати, както и кулинарен канал с всичко най-актуално от кулинарията в света, преведена на български език. Виждам, че има много талантливи, добре обучени и мотивирани професионалисти, но имам още много какво да се желае. Нека не забравяме, предлагането се предшества от търсенето, т.е. културата ни на гости трябва много да се промени и дистилира, за да вървим напред. И нека не забравяме, че много често по-класната и по-изискана гастрономия е по-достъпна във финансово изражение - това е водещ приоритет и на Гида Мишлен.

 

THExperts: Има ли нещо, което не ви допада и какво бихте променили?

 

Илина Митева: Рискувам да се повторя и потретя - липсва ми експериментаторският дух сред гостите, липсват ми гастро събития с ястия от цял свят, където храненето и разнообразието на кулинарните изкуства биха могли да се отпразнуват в техния автентичен вид.

 

 

Международното кулинарно състезание ще се проведе от 15 до 17 май в MAJESTIC BEACH RESORT, Слънчев бряг. Събитието се осъществява с генералното партньорство на МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ и ще представи нови идеи и практики в приготвянето и поднасянето на храната в хотелите. Организатори са ОРГАНИК АРТ и КРОКМАЧ ЕООД. Веселина Славчева – основател на БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО КАРВИН,Г е два пъти вице световен шампион и носител на 18 международни награди по карвинг, съдия клас „В“ в WACS (World Association of Chefs Societies) и посланникът на карвинг изкуството в България. КРОКМАЧ ЕООД е компания, управлявана от Шеф Валери Нешов и се развива в областта на консултантска дейност в ресторантьорството и хотелиерството, издирване и опазване на автентични вкусове и продукти от България и Балканския полуостров, Шеф Нешов е и съсобственик в уютния столичен ресторант Преди10. 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed