Как изкуството на кулинарията може да се превърне в стимул за туристически пътувания, какви са иновациите в кулинарията, какви са предимствата в маркетинга на туристическите обекти и услуги през обща интернет платформа и др. проблеми ще бъдат обсъждани на стартиращата днес в Добрич национална конференция „Кулинарията и гостоприемството за успешно развитие на туризма“. Организатор на проявата е Асоциация „Кулинарни изкуства и гостоприемство“ (АКИГ).
Експертите на асоциацията ще споделят опита от създаването клъстер „Кулинарни изкуства и гостоприемство“, в който членове са над 15 организации от Североизточна България с доказан опит в областта на туризма и услугите. Сред тях са Висше училище „Международен колеж” - Добрич, Кулинарна Академия HRC, Профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ – гр. Добрич, туроператорски агенции, хотели и ресторанти, фирми, заети в туристическия сектор, експерти в областта на кулинарията и гостоприемството и др. Една от основните цели на клъстера е да наложи българската кухня като уникална туристическа атракция и да подпомага развитието на кулинарен туризъм в България с висока добавена стойност.
Дискусионните сесии ще бъдат обединени около направленията ресторантьорство, кулинария и туризъм. В рамките на форума участниците ще имат възможност да споделят опит и иновации в ресторантьорството с акцент върху използването на продукция местно производство и биологично чисти продукти; да идентифицират и споделят иновации и нови технологии в кулинарния сектор; да обсъждат възможностите за разнообразяване на предлаганите услуги в местата за хранене и тенденциите към подобряване качеството и безопасността на храните; да се фокусират върху проблемите с квалификацията на заетите в сектора и възможностите за повишаването й чрез изграждане на взаимовръзка и допълнямост между бизнес структурите и образователните институции, подготвящи кадри за туристическия бизнес; да дискутират тенденциите и перспективите пред развитието на кулинарния туризъм в България и т.н.