Европейската комисия забранява от 1 януари 2014 г. да се сервира наливен зехтин по ресторантите, съобщи гръцкият в. "Етнос" с коментара, че решението е предизвикало остри реакции.
Новата регулация забранява от догодина в ресторантите и заведенията за хранене да се предлага зехтин в оливерници или бутилки, които могат да се доливат.
Вместо това зехтинът ще се предлага в бутилки за еднократна употреба. Те трябва да са запечатани, за да не могат да се пълнят. На етикетите им трябва да е ясно обозначено какво е качеството на продукта вътре. След като той свърши, бутилките трябва да се изхвърлят, а не да се ползват отново.
Критиците обаче се питат как Еврокомисията, която е заета с решаването на дълговата криза намери време да се занимае с такъв въпрос и са убедени, че мярката ще удари производителите на зехтин.
Комисията обяви, че решението да се забрани употребата на наливен зехтин по ресторантите е било подкрепено от 15 от 27-те страни на ЕС, сред които са и държави-производителки на зехтин, като Гърция, Италия, Испания и Португалия, пише гръцкият вестник.