20 Апр. 2024

Вие сте тук

Консумацията на вино в света се възстановява след кризата

21.03.2013

Световното потребление на вино е продължило леко да нараства през 2012 година,  подкрепяно все така от Съединените щати и най-вече Китай, показват данни на Международната организация по лозата и виното (МОЛВ - OIV), цитирани от Франс прес.
Световното потребление е достигнало миналата година 245,2милиона хектолитра, което е с 0,6% повече. 


В Европа пазарът е останал без тонус и много разнороден. Във Франция например потреблението се очаква да достигне малко над 30 милиона хектолитра или с един милион повече спрямо 2011 година.


В Германия, Португалия и Гърция потреблението е останало почти стабилно, а в Испания и Италия е намаляло съответно с 600 000 и 400 000 хектолитра.


В САЩ - които са на път да станат най-големия вътрешен пазар на МОЛВ по обем,  потреблението се е увеличило с 2% до 29 милиона хектолитра.


Единствено в Китай увеличението е нечувано голямо - 9 на сто, при потребление от близо 18 милиона хектолитра. Нарастването на вътрешното потребление изглежда е основна причина за този растеж, който не се е отразил особено добре на вноса.


Според доклада спадът на световното потребление е спрял през 2012 г, но потребление в резултат на кризата, но без завръщане към темпа на развитие на търсенето от периода преди кризата", коментира организацията.


Износът е останал стабилен на равнище 101,4 милиона хектолитра. На фона на слабите реколти, Италия остава най-големия световен износител по обем с 21,5 милиона изнесени хектолитра през 2012 година, следвана от Испания с 19,1 милиона хектолитра. На трето място е Франция, чийто износ се е възстановил до 15 милиона хектолитра или с 6 на сто повече спрямо 2011 година.



Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed