29 Март 2024

Вие сте тук

Кои са най-мръсните неща в заведението?

30.11.2012

Нека да ви помогнем – това съвсем не е тоалетната, както може би си помислихте. Поне не в САЩ, където е проведено изследването.  В повечето заведения тоалетните са местата, които се чистят най-редовно, затова те са някъде в средата на класацията, изпреварени от много други, наглед безобидни неща.

 

Журналистка от  ABC News  Consumer  проведе проучване в 10 заведения в три щата в САЩ, като взе проби от различни повърхности. Резултатите са красноречиви.

 

От последното десето  до 7-мо място се нареждат последователно лъжиците от салатния бар,  бутилките кетчуп, тоалетната и обкова на вратата към нея. Тук нещата не стоят чак толкова  зле, показват анализите.  Проблемите започват с чашите,  поставени на шесто място, чиито ръбове често се замърсяват от докосванията на сервитьорите  или барманите. Тестове от пробата са установили наличие на многобройни бактерии, сред които и туберкулозна.

 

Още по-мръсно нещо  са таблетите, които много заведения започнаха да въвеждат за удобство на гостите си. Всичко щеше да е наред, ако родителите не проявяваха небрежност и не ги оставяха на същото място, където малко преди това са сменили памперса на бебето. Точно това ги поставя в средата на класацията на най-мръсни предмети.

 

Една позиция по-нагоре в класацията са солниците и пиперниците – атрибути, които се използват твърде често, но се мият твърде рядко, заключават авторите на проучването.

 

Не е за вярване, но на трето място е... резенът лимон. Проучването е установило, че той съдържа фекални остатъци – вероятно, защото част от работниците в кухнята не си мият редовно ръцете и не използват задължителните за  тази дейност ръкавици.

 

Менюто е сред нещата, които гъмжат от най-много бактерии, е установила лабораторната проверка. Това не е учудващо, защото преминава през хиляди ръце, а струва скъпо и се подменя сравнително рядко.

 

Но най-замърсени се оказват седалките на столовете. Върху 70%  от тях  има бактерии, показва проучването. Лабораторният анализ е установил наличието на 17 различни бактерии, всяка от които е достатъчна да разболее човек.  

 

Проучването е обхванало само публичните зони  на посетените заведения. Не е известно какъв щеше да е резултатът, ако бяха проверили и кухните на заведенията. Авторите са пропуснали още един изключително голям замърсител, от който не са застраховани дори заведенията с перфектна хигиена – банкнотите. Според проучване от 2002 г. о 94% от банкнотите откриват бактерии, повечето от които са безвредни. Останалите 6% обаче не са - някои от тях са причинители на инфекции, включително на пневмония.

 

Макар и тиражирано  през последните дни широко в медиите отвъд океана, проучването съвсем не открива Америка. Още преди 5 години в друго подобно изследване бе установена следната подредба на най-големите замърсители в заведението:

1. Ресторантско меню  2.Сосиера 3. Дръжка на вратата на тоалетната. 4. Диспенсер за сапун. 5. Резенче лимон.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed