Нека да ви помогнем – това съвсем не е тоалетната, както може би си помислихте. Поне не в САЩ, където е проведено изследването. В повечето заведения тоалетните са местата, които се чистят най-редовно, затова те са някъде в средата на класацията, изпреварени от много други, наглед безобидни неща.
Журналистка от ABC News Consumer проведе проучване в 10 заведения в три щата в САЩ, като взе проби от различни повърхности. Резултатите са красноречиви.
От последното десето до 7-мо място се нареждат последователно лъжиците от салатния бар, бутилките кетчуп, тоалетната и обкова на вратата към нея. Тук нещата не стоят чак толкова зле, показват анализите. Проблемите започват с чашите, поставени на шесто място, чиито ръбове често се замърсяват от докосванията на сервитьорите или барманите. Тестове от пробата са установили наличие на многобройни бактерии, сред които и туберкулозна.
Още по-мръсно нещо са таблетите, които много заведения започнаха да въвеждат за удобство на гостите си. Всичко щеше да е наред, ако родителите не проявяваха небрежност и не ги оставяха на същото място, където малко преди това са сменили памперса на бебето. Точно това ги поставя в средата на класацията на най-мръсни предмети.
Една позиция по-нагоре в класацията са солниците и пиперниците – атрибути, които се използват твърде често, но се мият твърде рядко, заключават авторите на проучването.
Не е за вярване, но на трето място е... резенът лимон. Проучването е установило, че той съдържа фекални остатъци – вероятно, защото част от работниците в кухнята не си мият редовно ръцете и не използват задължителните за тази дейност ръкавици.
Менюто е сред нещата, които гъмжат от най-много бактерии, е установила лабораторната проверка. Това не е учудващо, защото преминава през хиляди ръце, а струва скъпо и се подменя сравнително рядко.
Но най-замърсени се оказват седалките на столовете. Върху 70% от тях има бактерии, показва проучването. Лабораторният анализ е установил наличието на 17 различни бактерии, всяка от които е достатъчна да разболее човек.
Проучването е обхванало само публичните зони на посетените заведения. Не е известно какъв щеше да е резултатът, ако бяха проверили и кухните на заведенията. Авторите са пропуснали още един изключително голям замърсител, от който не са застраховани дори заведенията с перфектна хигиена – банкнотите. Според проучване от 2002 г. о 94% от банкнотите откриват бактерии, повечето от които са безвредни. Останалите 6% обаче не са - някои от тях са причинители на инфекции, включително на пневмония.
Макар и тиражирано през последните дни широко в медиите отвъд океана, проучването съвсем не открива Америка. Още преди 5 години в друго подобно изследване бе установена следната подредба на най-големите замърсители в заведението:
1. Ресторантско меню 2.Сосиера 3. Дръжка на вратата на тоалетната. 4. Диспенсер за сапун. 5. Резенче лимон.