24 Апр. 2024

Вие сте тук

Кои са най-богатите топ-готвачи на света

26.07.2012

Може ли топ-шеф да бъде милионер? Може, особено когато печели, съчетавайки готвенето с шоу бизнеса. Такъв извод се налага, когато прегледаме класацията на най-добре платените шефове в света, изготвена наскоро от списание Форбс. От какво идват приходите им? На първо място от телевизионни шоута, с които печелят пари и популярност. На второ са собствените ресторанти, които се разрастват във вериги и цели империи.

Първият в класацията печели 38 млн долара годишно, а последният се задоволява с 8 млн долара. Ето и целия списък:

 

 

 

 

1. Гордън Рамзи е начело на класацията с 38 млн долара годишно.  

Повече, отколкото със заведенията си, Рамзи е известен с телевизионните си изяви и с горещия си нрав. Ругатните му в кухнята на ТВ-шоута са известни на милиони зрители. Макар и не толкова известен като собственик на ресторантьорска империя, Гордън Рамзи притежава общо 29 заведения, като последното от тях той отвори наскоро в емблематичния хотел „Париж“ в Лас Вегас.

За масовата публика той си остава по-познат с риалити форматите „Кухнята на ада“ (Hell's Kitchen) и „Майстор готвач“ (Master Chef). Очаква се скоро да започне да се излъчва новото му шоу „Ад в хотела“ (Hotel Hell), в което той ще помага на закъсали собственици на малки хотели да ги превърнат в печеливш бизнес.

 

 

 

 

 

 

2. Втора в класацията на Форбс с 25 млн долара годишно е Рейчъл Рей. Сред колегите си тя е единствената, която не притежава собствен ресторант, а печели милионите си от телевизията.

Телевизионната й кариера стартира през 2002 г. с предавания като „40 долара на ден“ („40$ a Day“) и „Ястия за 30 минути“ („30 Minute Meals"). В момента тя води три ток-шоута, издава кулинарно списание и е автор на 20 готварски книги, най-новата от които е „Книга за бургера“ (The Book of Burger).

 

 

 

 

 

 

 

3. С пет милиона по-малко приходи годишно австриецът Волфганг Пук се нарежда на трето място в списъка. Дохода си от 20 млн. долара годишно той печели като собственик на 20 луксозни ресторанта, кетъринг компании и верига заведения от типа fast casual „Wolfgang Puck Express“. Неговите супи и пици се продават в много супермаркети. Той отдава дължимото на технологичния прогрес и е създал мобилно приложение, което съдържа рецепти и линк към ресторантите му и е полезно помагало за клиентите, които искат да планират своето парти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Паола Дийн, класирана на четвърта позиция, печели 17 млн долара годишно като водещ на кулинарно предаване, собственик на ресторант и автор на кулинарни книги. В началото на годината стана известно, че Кралицата на маслото, както я наричат в САЩ заради начина и на готвене с много масло и захар, е болна от диабет и трябва да промени кулинарния си стил. Последната й книга, озаглавена Готварска Библия на Юга (Southern Cooking Bibl) и превърнала се в бестселър в САЩ, обаче е все така пълна с рецепти, богати на масло.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. На пето място е Марио Батали с доходи в размер на 13 млн. долара годишно. И той е познато на широката публика лице от екрана. Батали смени култовото шоу „Железен шеф“ (Iron Chef) с „Дъвчене“ („The Chew“), като обясни в интервю, че не му харесва кльощави актриси да критикуват готвенето му. Той е собственик на няколко ресторанта, включително и един на престижното Пето авеню в Ню Йорк, но според „Форбс“ основна част на приходите му идва от медийни изяви.

 

 

 

 

 

 

 

 

6. С 12 млн долара годишно роденият във Франция, а днес - гражданин на Монако Ален Дюкас се нарежда на шеста позиция в списъка. Едновременно шеф, ресторантьор и предприемач, с името на Дюкас са свързани поне двадесетина ресторанта за висока кухня в цял свят. През миналата година три от неговите ресторанти получиха по три звезди Мишлен – най-високото отличие на френския кулинарен гид. В кулинарните среди Дюкас е известен най-вече с кулинарната си школа, но той е и собственик на няколко хотела в Европа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Тод Инглиш печели 11 млн годишно, но не толкова с готвене, колкото с изобретенията и с предприемаческата си дейност. Наскоро той продаде за 25 хил долара правото на частен кулинарен курс за двама, който той ще води лично.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Японецът Нобу Матсухиши закръгли годишния си приход на 10 млн долара. Заедно с актьора Роберт де Ниро той е съсобственик е на 31 суши ресторанта по света, сред които най-известни са тези в Ню Йорк, Далас и Москва. След много години, прекарани в Перу, Матсухиши обогатява традиционната кухня с вкусове от Южна Америка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Нюйоркчанинът Боби Флей, който печели 9 млн долара годишно, е известен с кухнята си, в която се усеща силно влияние мексиканската кулинария. Собственик е на верига заведения за бургери, както и на няколко ресторанта за висока кухня в Ню Йорк и Лас Вегас. И той придоби популярност с участието си в телевизионни шоута на компанията Food Network, известна с кулинарните си поредици, излъчвани по собствен телевизионен канал.

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Последен в класацията е Гай Фиери с 8 млн. долара годишно. В момента той е най-голямата звезда на Food Network, като предаванията му Diners Drive-Ins и Dives се излъчват до девет пъти на ден по кабелната телевизия. Освен в тях той участва и в още три шоута. Той се включи в звездния отбор през 2006 г., след като спечели сезона. Той спада към нов тип знаменити шефове, които печелят последователи не толкова с готвенето, колкото със собствения си чар.



Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed