28 Март 2024

Вие сте тук

Китайските луксозни ресторанти се опразват поради мерки срещу разточителството

10.05.2013

Мерките за ограничаване на разточителството в китайското правителство опразва изисканите ресторанти и намалява продажбата на скъпи храни и напитки, като оказва натиск върху втората по големина икономика в света.


Елитните доставчици на храни в Пекин и други големи градове понасят главното бреме на налаганите икономии, които президентът започна през ноември в опит да се справи с широко разпространената корупция и да неутрализира критиките срещу начина на живот на някои служители.


С намаляването на броя на пищните официални банкети пада продажбата на скъпи деликатеси като морски краставици и морски охлюви, казаха снабдители. В края на миналия месец невключената в справочниците ресторантска верига "Мерилин" затвори водещото си заведение в западната част на Пекин, където се намират министерства на централното правителство и офиси.


"Трябваше да затворим заради тежки загуби. Стана трудно да се поддържа бизнеса, тъй като ресторантът разчиташе на правителствени средства", каза Чжоу Гуейхон, управител в "Мерилин". Около 130 работници, включително Чжоу, са загубили работата си. Ресторантът с площ 4000 квадратни метра е имал 38 банкетни зали.


Всяко зло за добро?
Същевременно кампанията да се пести поражда оптимизъм за увеличаване на частното потребление в по-дългосрочен план, което може да постави Китай на по-устойчива икономическа основа. Усилията за борба с корупцията може да понижат раздутото потребление на правителството, съставляващо близо 15 процента от БВП, и да повишат държавните разходи за недостатъчно добре финансирани социални програми.


Това би дало на обикновените китайци по-голяма увереност да харчат пари, вместо да спестяват голяма част от дохода си за медицински разходи и други спешни нужди, казват анализатори. Потреблението на домакинствата в Китай е около 35 процента от БВП - най-ниското сред водещите икономики и по-малко от половината от това в САЩ. "Това е отрицателно за икономиката в краткосрочен план, особено от гледна точка на потреблението на правителството. Но може да бъде положително в дългосрочен план", заяви главният икономист за Китай в "Джей Пи Морган Чейс" в Хонконг Хайбин Чжу.


В затруднено положение
Много от елитните ресторанти сега предлагат по-евтини ястия. Основателят и председател на ресторантската верига "Сянецин" Мен Кай каза през февруари, че неговата компания ще се преориентира от изисканото продоволствие към масовия пазар. Акциите на "Сянецин" са се понижили с около една трета от средата на януари.


Забавянето в продоволствения сектор засяга също изтънчените храни и скъпите ликьори и цигари - всички те са основен елемент от изобилстващите с алкохол официални банкети. Търговци на едро с морски храни в пекинския квартал "Фънтай" казаха, че цената на морските краставици, които някога са били повсеместно разпространен и пословично скъп продукт по банкетите, е паднала значително. "Това е, защото лидерът на нашата страна издаде правила, според които правителствените служители вече не могат да ядат такива неща или да ги дават като подаръци", каза търговец на едро с фамилията Цзу, сочейки редиците от кутии с изсушени морски краставици за подаръци, които някога са се продавали за хиляди юани, а сега събират прах по рафтовете му.

 

Засега мерките на правителството са насочени с разточителството, но са необходими цялостни реформи, коментират анализатори.


Общото ядене и пиене е неразделна част от културата на китайския елит и бизнес сделките обикновено се обсъждат и сключват на масата за хранене. Президентът Си превръща борбата с корупцията в главна задача на своята администрация, като предупреждава, че проблемът е толкова сериозен, че може да заплаши оцеляването на управляващата комунистическа партия. "Това е кампания срещу разточителното потребление. Тя ще продължи в обозримо бъдеще", каза специалистът по китайска политика в Китайския университет в Хонконг Уили Лам.


Но може да се наложи Си да предприеме по-смели стъпки за намаляване на ролята на правителството в икономиката, което е първопричината за широкото разпространение на интересчийството и корупцията във властта, казват анализатори.
"Това (ограничаване на разточителството) е добро начало, но са нужни реформи. Не е нужно да се тревожим за натиска върху икономиката", заяви Су Хонцай, висш икономист в държавния изследователски институт Китайски център за международен обмен.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed