29 Март 2024

Вие сте тук

Кацнал на едно дърво

29.08.2012

Искате да сте по-близо до природата, но без да изпитвате неудобствата от липсата на цивилизационните придобивки, които са неизменен спътник в битието на съвременния човек? Да сте в екологична среда, но да се радвате на комфорт? Искате нещо нетрадиционно и щуро, но без да се подлагате на рискове? 

 

Да видим, може би можем да ви предложим всичко това накуп. Дори нещо повече: ще добавим вкусна и питателна закуска, невероятни гледки, интересна локация и културни атракции.

 

Ако сме изпълнили до тук всички ваши изисквания, можете просто да си изберете хотел, разположен върху клоните на дърво.

Подобни хотели стават напоследък модерни сред туристите. Макар че са нещо екзотично, идеята за подобно съоръжение съвсем не e новост. Още през 1952 г. принцесата на Великобритания Елизабет прекарала нощ в хотелска стая в короните на огромно дърво в кенийски парк. По щастлива случайност точно там тя получила известието, че ще става кралица.

 

Хотелът на дърво е истинска находка за архитектите, които измислят най-разнообразни форми за тези конструкции. Дизайнът може да е традиционен или футуристичен, така че всеки да намери онзи, който му допада най-много. Комфортът в хотелските стаи и използването на скъпи материали при вътрешния им дизайн, както и технологичните трудности при изграждането им обуславят сравнително по-високата им цена. Според проучване на online.wsj.com цената на нощувка в подобен хотел може да надхвърли 650 долара.

 

Днес нещата обаче са на път да се променят. Френска компания преди дни откри новия си бранд La Cabane en l'Air, който вече разполага с нетрадиционни места за настаняване в 34 различни местности във Франция. Началото е поставено през 2003 г. от Арно дьо ла Шесне, който създаде концепцията на къщичка сред клоните на дърво за онези, които са запазили детето в себе си. За по-малко от десет години броят на къщичките вече достигна 250.

Основната идея е респект към природата и към дърветата, които често стават жертва на урбанизираното битие на човека. Стремежът е да се създадат възможности за мирно съвместно съществуване на човека и природата. Къщичките са на височина 5, 10 или 22 метра над земята, така че туристите могат да избират на каква височина да се подслонят. Нощувката тук е достъпна за всички между 2 и 99 години, стига да обичат природата и да са съгласни да прекарат няколко дни в хармония с нея. Цената за нощувка е под 100 евро и цената е напълно съзвучна на стремежа да се приобщи възможно най-голям брой хора към идеята.



THExperts намери за вас и други места, които предлагат нетрадиционното настаняване на съвременните Робинзони :

 

Out 'n' About Treesort

Таклайма, Орегон, САЩ

 

Дървената къщурка, качена високо в клоните на дърво, изглежда като плод на детските фантазии. Разположена е в Националния парк Съскию край Таклима в щат Орегон, САЩ. Всъщност, къщичките са няколко и формират истински три-зорт. Имената им също са свързани с дървото –Плезан-три, Три-зибо, Калва-три и Мажес-три (от англ. Tree - дърво). За онези, които изпитват страх от височина, има и няколко, разположени близо до повърхността.

Тук се намира и единственият в страната институт за дървени къщички върху дървета, който предлага на желаещите да се включат в семинари, по време на които ще научат много полезни неща, свързани с изграждането, инженеринга и екологията на подобни къщи. За останалите има курсове по конна езда, екология на гората, ориентиране по картата и на местност и пр.

 

 

Treehotel

Харадс, Швеция

 

Изгубен в дебрите на гъста гора на брега на река Луле, миниатюрният хотел предлага на гостите си истинско усамотение. За онези, които искат да избегнат 11-часовото шофиране от Стокхолм, се предлагат услугите на хеликоптер или снегомобил.

 

Хотелът представлява пет издигащи се конструкции на височина между 3 и 6 метра. Собствениците му са го изградили през 2010 г. и предлагат на любителите на природата необходимия комфорт. Любителите на екотуризма могат да отседнат в къщичка с формата на гнездо, летяща чиния или огледален куб, който е практически невидим сред листата на дърветата. Всички те са изградени от материали, които са в максимална хармония с природната среда. Допълнителна екстра е сауна на дървото, където след дългия ден гостите могат да се отпуснат.

 

 

Ariau Amazon Towers

Манаус, Бразилия

Вдъхновен от идеята за запазване на тропическите гори на Жак Кокто, след 20-годишно функциониране хотел Ariau Amazon Towers остава номер едно сред дървесните курорти. Разположен на брега на река Рио Негро, основен приток на Амазонка, това е комплекс, изграден напълно от дърво и издигнат високо в джунглата. 268-те стаи са свързани с въздушен мост, дълъг близо пет мили. Идеята е да се пресъздаде за гостите атмосферата на жилището на Тарзан, където човек усеща единението си с природата. Има и специален апартамент за младоженци, разположен на височина около 25 м. И тук материалът е дърво, но не обикновено, а махагоново, което внася луксозна нотка в приключението.

Онези, които изберат да отседнат в хотела, споделят почивката си не с тълпи от туристи, а с маймуни, папагали, ара, ленивци и пр.обитатели на джунглата. Заедно с това, въпреки че не си съперничи по комфорт с Риц, курортът предлага стандартни хотелски стаи с климатик, минибар и всички удобства, с които е свикнал съвременният градски жител. Нещото, което ще липсва на пристрастените към телевизията гости, е екранът, който напълно отсъства от обзавеждането на стаите. Вместо това на посетителите се предлага широк спектър от екоприключения, сред които риболов на пирани, плаване н кану, хеликоптерни разходки, плуване с делфини, трекинг в дебрите на тропическата гора и курс по оцеляване в джунглата.

 

 

 

 

Хотел Tree Houses

Санта Клара, Коста Рика

Комплексът съдържа шест дървени къщички, всяка от които носи името на обитател на джунглата – маймуна, жаба, тукан и пр. Нощувката в този курорт, който е нещо повече от стандартен бед-енд-брекфаст, струва 95 долара и е напълно по джоба на средния турист. Той ще намери къщички сред гъста гора, но заедно с това и гореща вода, удобна баня и обширен паркинг. Хотелът е отлична база за проучване на региона, както и за посещение на близките вулкани, сафарита, плаване с кану, планинско катерене и наблюдение на птици. Допълнителна екстра е отпускащият масаж в края на деня.

 

 

 

 

The Grand Treehouse Resort

Еурека Спрингс, Арканзас

 

За американските робинзони съвсем не е необходимо да пътуват до далечна Лапландия или Амазония, за да намерят своето късче природа. Дивата природа ги очаква в гористата част на Арканзас във викторианския курорт Еурека Спрингс.

 

На гостите се предлагат няколко типа къщички за избор, сред които и такава, която не изисква от туристите да се изкачват високо. Всички къщички са построени високо сред дърветата, като в някои от тях те са част от интериора.

 

Въздушен тролей или разходки сред природата – всеки избира онова, което му е на сърце.

Запазената природа си съседства с високоскоростен интернет, телевизори с плосък екран и джакузи.

 

 

Tranquil Resort

Уайанад, Индия

 

Наричан курортът-плантация, Tranquil Resort е разположен в огромно имение с плантации с кафе и подправки в щат Керала, в близост до югозападното крайбрежие на Индия. За онези, които не са запознати с щата, той може да се опише с две думи: земен рай. Както подсказва името му, курортът предлага спокойствие в съчетание с луксозно обслужване и удобства за гостите си в близост до природата. Къщичка на дърво и цяла вила са за онези, които искат да видят света от високо. За останалите има традиционно, но не по-малко комфортно и изискано настаняване.

Към гостите тук се отнасят като към членове на семейството, затова всеки може да се почувства като истински плантатор.

 

Огромни веранди, издигащи се над буйната растителност, аюрведа процедури, йога, огромен басейн са част от глезотиите за отседналите тук гости. Част от атракцията е посещение на разположените наблизо пещери, езера и резерват за слонове.

Хотелът е включван в пътеводителя "101 Best Hotels – Pocket Wonder Lands"и в класациите на Гардиан и Телеграф за най-добър азиатски хотел и за четирите най-добри хотела в света. Цените стартират от 145 евро на човек за нощувка в стандартна стая и достигат 250 евро за нощувка във вила.

 

 

Къщичка на дървото в Cedar Creek

Ашфорд, Вашингтон

 

Щом я погледнете, издигната почти над короните на дърветата, ще разберете, че това е място за любители на екстрийма. Къщичката е разположена на 10 км от входа на националния парк Нискуали Ривър в САЩ. Соларни батерии осигуряват електроенергията в къщичката, разположена високо сред клоните на дърветата. „Представете си сутрин да ви буди звукът на планински поток с тази разлика, че стаята ви е на около 15 метра над земята, сгушена в клоните на гигантски кедър – място, където освен вас достигат само птиците“, пише на сайта на необичайния хотел.

 

Щом като слязат на земята, гостите могат да се наслаждават на напълно земни удоволствия – риболов, велосипед, хайкинг, да си направят пикник и пр. За онези, които не се страхуват от физическите усилия и се чувстват в добра форма се предлагат и екскурзии с водач сред дивата природа с посещение на Стълбата към Небето и Моста на Дъгата – места, откъдето се открива изумителна и спираща дъга панорамна гледка.

Нощувката е 300 долара за двама, като от хотела предупреждават, че ви очакват допълнителни плащания в размер до 100 долара дневно.

И още една подробност: хотелът е достъпен само за възрастни и е предназначен само за непушачи.

 

 

Tsala Treetop Lodge

Плетенберг Бей, Южна Африка

 

Стъкло, камък и дърво се съчетават в Tsala Treetop Lodge в Южна Африка, за да създадат комплекс от 10 луксозни вили в сърцето на гъста вековна гора. За разлика от останалите, този хотел не е в клоните на дърво, но пък терасата се издига до върховете на дърветата. Стилът афробарок създава усещане за автентичност на гостите, които искат да усетят духа на Южна Афика.

 

Хотелът е член на две асоциации, обединяващи ексклузивни бутикови хотели по цял свят – емблематичната Relais & Chateaux и Chaine des Rotisseurs. За предлагания лукс цената е напълно приемлива – около 180 евро за нощувка извън сезона, но достига 400 евро във високия сезон.

 

 

Domaine de Robinson

Остров Мартиника

Сред буйната растителност на остров Мартиника това бунгало, издигнато на височина над 6 метра, изглежда напълно на мястото си. Всъщност, къщичката е сред клоните на огромна кайсия, така че късметлиите, които пристигат в сезона на кайсиите, могат да си откъснат вкусния плод направо от дървото. И всичко това – само на хвърлей от ласкавото Карибско море, на чиято гледка могат да се наслаждават в бунгалото. Плажът с черен вулканичен пясък е допълнителна екзотика.

 

Гостите могат да достигнат до бунгалото си по дълъг мост, а вътре в него да разполагат с необходимите удобства. Цената за нощувка започва от 100 евро.

 

 

 



Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed