28 Апр. 2024

Вие сте тук

Как се съчетават храна и вино

29.05.2013

Какво вино да изберем за вечеря и как да го сервираме? Проблемът е решен, ако сме в ресторант, в който има и сомелиер. Това е експертът, който може да ни разкаже всичко от А до Я за вината, да ни посъветва кое вино с кои храни да съчетаем и как да го сервираме. Дори в заведения, които не разполагат със сомелиер, можете да получите добър съвет, ако сервитьорите са добре обучени и познават менюто и вината, които се предлагат.

 

Ако обаче решим да поканим гости за вечеря, трябва да разчитаме изцяло на себе си. Или пък да прибегнем до съветите на  базираната във Варна Българска асоциация на сомелиерите и винолюбителите. Асоциацията вече е разработила „помагало“, в което успешно се съчетават различни храни и напитки. Как точно – можете да научите, ако посетите започналия вчера Първи фестивал за вино и храна в Двореца на културата и спорта във Варна.

 

Това, че рибата се комбинира с бели вина, е известно на всеки начинаещ. Не всеки обаче знае, че вкусът й се съчетава най-добре с плътно бяло вино като шардоне или вионие, например. Друга възможност са пенливите вина, които също са подходящи за рибата, както и леките бели вина – совиньон блан, грюнер велтлинер, пино гриджо или соаве. Ароматните бели вина не са подходящи, затова избягвайте сортове като гевюрц-траминер, малвазия, мускат или ризлинг.

 

Може да се изненадате, но морските дарове се съчетават не само с плътни бели вина, но и с леки червени – пино ноар, божоле или българската гъмза.

 

На твърдите сирена подхождат както ароматни бели вина, такаи пенливи, червени и плътни червени вина. Това обаче е обща тенденция, а не универсален съвет, затова към всяко сирене трябва да се подхожда индивидуално.

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed