Илиан Мушев е мениджър „Обучение и развитие” в хранителния холдинг „Белла България”. Той отговаря за цялостната дейност по въвеждане и развитие на служителите и е ръководител на корпоративния университет на компанията „Белла Академия”. Има над 10-годишен опит в областта на човешките ресурси. Работил е по различни проекти за развитие на уменията на търговци, мениджъри и талантливи младежи. Има академично образование от Технически университет (София). Владее английски и руски.
Той бе любезен да отговори на въпроси на THExperts, свързани с организиране на фирмени събития.
THExperts:Каквиса предимствата и недостатъците при самостоятелното организиране на корпоративни събития в сравнение с ползване на посредник (специализиран туроператор, организатор на събития)?
Илиан Мушев: Едно от най-големите предимства при самостоятелното организиране на корпоративни събития е прекият контакт с доставчика на услугата (хотел, ресторант и т.н.). При тези мероприятия често се налагат промени дори и в последния момент и в този случай от ключово значение е способността за бърза реакция. В голяма част от случаите изискваме по време на кафе паузите и изхранването да има сервирани наши продукти.
Предимството при работа с посредници е, че в този случай се пести време за търсене на място за провеждане, контакт със съответния представител на хотела/ресторанта, а често и цената е по-ниска.
THExperts:Кои са най-големите трудности/предизвикателства при организирането на събитие?
Илиан Мушев: Удовлетворяването на индивидуалните изисквания на всеки от участниците винаги е най-голямото предизвикателство (както по отношение на храната, така и по отношение на нощувките).
Спомням си за корпоративно събитие, което проведохме преди година (обучение). Спецификата му изискваше участниците първоначално да са в голяма заседателна зала, след което да се разделят на 4 групи в по-малки зали. Оказа се, че в България хотелите, които имат 5 конферентни зали са твърде малко. Наложи се да направим компромис с дестинацията и отчасти с бюджета.
THExperts: Какви са изискванията Ви при организирането на тимбилдинг?
Илиан Мушев: Предпочитаме тимбилдингите да се провеждат на открито. Затова и изискванията ни са специфични:
- Хотел с добра локация и добро съотношение цена/качество
- В близост до хотела да има подходящи за провеждане на игри на открито площи (поляни, градинки)
- Често изискваме самостоятелен салон за обяд/вечеря
THExperts: Има ли компанията разработени правила за бизнес пътуванията - предпочитани авиокомпании, хотелски вериги и пр? Разполагате ли с отдел, който се грижи за резервациите или служителите имат свобода сами да организират пътуванията си в рамките на определени изисквания?
Илиан Мушев: Да. В компанията има правила за бизнес пътуванията. Служителите ни нощуват само в хотели, с които имаме сключени договори.
THExperts: В условията на криза се налага компаниите да свият разходите си. От какво можете да се откажете при организирането на събития и от какво не може да се пести?
Илиан Мушев: Много зависи от служителите, които присъстват на събитието. Най-общо, това, от което може да се спести, е алкохолът и свеждането до минимум на единичните нощувки.