26 Апр. 2024

Вие сте тук

Изнасяме вино и олио в Китай

03.06.2013

Две български компании подписаха с китайки партньори договори за намерения за износ в Китай на слънчогледово олио и вино. Договорът за износ на българско слънчогледово олио е за 1,500 млн. евро, а за вино - 500 000 евро.


Договорите бяха подписани в рамките на българо-китайски бизнес форум, организиран в партньорство между Българската търговско-промишлена палата, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България, Министерството на търговията на Китай и посолството на Китай.


Ръководството на една от водещите китайски компании, сключила днес договора за внос българско олио, съобщи, че планира за тази година да внесе в Китай 300 000 тона на тази стока. По последни данни на компанията тя държи до 60% от вноса на слънчогледово олио в Китай. Преди 2000 г. основният внос е бил от Аржентина, а след това - от Украйна. От компанията изразиха надежда от тази година да се увеличи и вносът от България.


Във форума участваха десет китайски компании, които имат оборот от внос от над 100 млн. долара годишно.




През последните години вносът на хранителна и селскостопанска продукция в Китай се увеличава. В момента страната е най-големият пазар на алкохолни напитки и се очаква да се превърне във водещ консуматор на вина през следващите години.


От миналата година са започнали процедури за одобряване и сертифициране на вноса в Китай от България на царевица и люцерна, месо, риба, мляко и млечни продукти.


Свиването на търсенето в Европа заради световната криза мотивира и България да търси възможности за ръст на износа, включително и в развиващите се икономики в Азия, по данни на МИЕТ. През 2012 г. стокообменът на България със страните от Азия възлиза на 5 млрд. долара, в това число 2,7 млрд. долара е българският износ или 10,3 на сто от общия ни износ.  Износът ни за страните от Азия расте с 27%, като най-голям е ръстът в експорта ни за Китай - над 88% за миналата година.


Българските традиционните стоки, с които страната ни е известна в азиатските страни и Китай,  са селскостопанските изделия, виното, мляко и млечни продукти, продукти на основата на етерични масла и розовото масло, както и изделия на машиностроенето и електротехниката.



Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed