17 Апр. 2024

Вие сте тук

"Златен грозд" събра почитатели на мелнишкото вино за трети път

09.02.2014

Третото издание на фестивала на мелнишкото вино "Златен грозд" привлече отново ценители на прочутото мелнишко вино, пристигнали в малкото градче отблизо и далеч.

 

Организатори на започналия днес на площада в най-малкия град на България двудневен празник са сдружение "За Мелник", община Сандански, кметството на Мелник и дружеството "Златен Рожен". По традиция гостите имат възможност да се насладят на разнообразието от вина, произведени в района, на майсторлъшки мезета, да се запознаят с местни традиции и обичаи.

 

Фестивалът, изпъстрен с музика, песни, танци и вино, привлече много туристи и местни жители. Всички те бяха поздравени с "Добре дошли" от кмета на община Сандански Андон Тотев. Идеята на организаторите е да се утвърди виното като национален продукт и фестивалът да спомогне за развитието на региона като дестинация за винен туризъм, коментира кметът на Мелник Христо Ташев.

През двата дни свои продукти тук представят регионални изби и частни производители. Гостите на града могат да дегустират от представените вина и да се насладят на богата фолклорна програма. За първи път посетителите на "Златен грозд" от България и чужбина имат възможност да посетят и открития неотдавна музей на виното в Мелник. Фестивалът бе открит с тържествен църковен водосвет за здраве и плодородие. Фолклорни групи от Мелник, с. Овчарци /община Сапарева баня/, село Слатино /община Дупница/ и гр. Сандански поведоха пъстрия хоровод през първия ден. През втория ще го продължат народната певица Гуна Иванова, групи и изпълнители от Благоевград и селата Склаве, Струма и Голешево.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed